Petak, 22 listopada, 2021

Bolivija je spremna odobriti azil Edwardu Snowdenu, samo treba poslati zahtjev

Nemojte propustiti

Bolivijski predsjednik Evo Morales nagovijestio je u utorak da bi njegova zemlja bila spremna odobriti azil američkom “zviždaču” Edwardu Snowdenu.

E. Snowden (Foto: Reuters)
E. Snowden (Foto: Reuters)

U intervjuu za rusku novinsku agenciju RT u Moskvi, Morales je rekao da Bolivija nije dobila zahtjev za azil od Snowdena, “ali ako dobijemo zahtjev, spremni smo ga razmotriti i započeti pregovore”, javio je UPI.

– Zabrinuti smo zbog načina postupanja SAD-a i drugih zemalja. Zamislite samo da nadziru telefonske pozive ljudi. Znam da velike sile imaju špijunske mreže i da kuju zavjere protiv takozvanih zemalja u razvoju, a posebno protiv onih koje imaju prirodne resurse poput Bolivije, Venecuele i Ekvadora – rekao je on.

Morales je rekao i da Bolivija želi imati “prijateljske odnose s predsjednikom Obamom”.

Međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Švedskoj, koja objavljuje anonimne dojave odnosno na drugi način nedostupne dokumente, WikiLeaks, pomaže Snowdenu, a u utorak je saopćila da je on aplicirao za azil u 20 zemalja, među kojima se nalazi i Bolivija.

WikiLeaks je saopćio da je Snowden uz njihovu pomoć aplicirao za azil putem ruskog konzula u Austriji, Boliviji, Brazilu, Kini, Kubi, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Nikaragvi, Norveškoj, Poljskoj, Španiji, Švicarskoj i Venecueli, pored Ekvadora i Islanda. Konzul je zamoljen da dostavi zahtjeve za azil ambasadama u Moskvi.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo