Subota, 26 studenoga, 2022

Bolnice u Njemačkoj preplavljene djecom zaraženom RSV virusom: “Situacija je ozbiljna”

Nemojte propustiti

U nekoliko njemačkih saveznih zemalja nema više kreveta za djecu jer je previše djece zaraženo virusom

Liječnici upozoravaju na ozbiljnost situacije i navode kako su bolnice jednostavno “preplavljene” brojem djece koja imaju respiratorni sincicijski virus (RSV), a koji uzrokuje akutne infekcije disajnog sistema i najčešći je uzrok bronhiolitisa.

Respiratorni virus može uzrokovati stanja opasna po život u dojenčadi i male djece, a trenutno se stvara val koji već tjera liječnike hitne medicinske pomoći da govore o “uvjetima katastrofe”. U nekoliko njemačkih saveznih zemalja nema više kreveta za djecu jer je previše djece zaraženo virusom, javlja Fenix magazin.

Prema informacijama Instituta Robert Koch (RKI), infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV) dovode do povećanja obolijevanja i prijema u bolnicu, osobito male djece. Prema sedmičnom izvještaju RKI-ja u četvrtak navečer, očekuje se kako će brojke nastaviti rasti sljedećih sedmica. Liječnik dječje intenzivne njege i hitne pomoći Florian Hoffmann rekao je za Njemačku tiskovnu agenciju (dpa) kako je situacija ozbiljna.

“U nekoliko njemačkih saveznih zemalja, uključujući Bavarsku, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Donju Sasku, gotovo da ni nema slobodnog krevetića u klinikama”, rekao je Hoffmann, glavni sekretar Njemačke interdisciplinarne udruge za intenzivnu njegu i hitnu medicinu (DIVI) i viši liječnik u dječjoj bolnici Hauner u Münchenu.

Govorio je o “katastrofalnim uvjetima”, te kako porodice s bolesnom djecom ponekad moraju spavati na ležajevima u hitnoj pomoći.

“To je za Njemačku znak siromaštva. Mnoga oboljela djeca su ozbiljno bolesna i trebaju liječenje. Već je bio neuobičajeno visok RSV val krajem ljeta 2021., ali situacija je trenutno gora”, rekao je Hoffmann.

Ne samo u Njemačkoj, nego općenito na sjevernoj polutki, postoji “dramatična epidemija”. Hoffmann je objasnio kako su pogođena mnoga djeca koja imaju između jedne ili dvije godine, koja također s obzirom na pandemiju korone i mjere protiv nje, nisu ranije imala kontakt s RSV-om.

U aktualnom sedmičnom izvještaju RKI-ja navodi se kako je općenito broj akutnih respiratornih bolesti značajno porastao u odnosu na prethodnu sedmicu, prema podacima online ankete GrippeWeb. U sedmici do 20. novembra iznosio je oko sedam miliona, iznad raspona godina prije pandemije.

To se očituje i u bilježenju bolesnika tek primljenih u bolnicu s teškim akutnim respiratornim infekcijama. Zbog neuobičajeno jake cirkulacije RSV-a, trenutno se bilježi znatno više slučajeva kod djece do četvrte godine nego u godinama prije pandemije i u prethodnoj godini, saopćio je RKI. Vrijednosti RSV-a također su na vrlo visokom nivou u sljedećim dobnim grupama do 14 godina.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pucnjava i sukob između krijumčara migranata u selu Horgoš, šest osoba završilo u bolnici

Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na...

Možda vas zanima i ovo