Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Bomba na Malti: Ne zna se kad će stanovnici biti evakuisani

Preporučeno

Uklanjanje avionske bombe teške više od 500 kilograma, pronađene prilikom izvođenja građevinskih radova u općini Novo Sarajevo, naselje Dolac Malta, prije pet dana moglo bi biti krajem ove sedmice, tvrde građani obližnjih stambenih blokova u razgovoru sa ekipom agencije Anadolija.

Potvrdu organa nadležnih za uklanjanje bombe, koja je najvjerovatnije zaostala iz Drugog svojetskog rata, još nismo dobili.

Prema tvrdnjama stanovnika mjesne zajednice Dolac Malta, koje je ekipa agencije Anadolija danas zatekla u blizini gradilišta na kojem se nalazi bomba, popisano je stanovništvo okolnih kvartova i priprema se privremeni smještaj u obližnjoj školi za one koji budu evakuirani tokom uklanjanja bombe.

“Od mjesne zajednice smo dobili formulare, popisali smo stanare, koliko ima članova i, naravno, ko bude želio ima kolektivni smještaj u školi, a ko hoće može otići kod familije”, kazao je Halil Halilović, jedan od građana koji, kako je rekao, živi 200 do 300 metara od mjesta na kojem je nađena bomba.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Iz Federalne uprave civilne zaštite, koja bi trebala provesti akciju uklanjanja bombe, danas nismo uspjeli dobili nikakvu zvaničnu informaciju o terminu evakuacije o kojem govore stanovnici naselja Dolac Malta. Informacije u vezi s uklanjanjem bombe nisu mogli dati ni u ostalim institucijama koje smo kontaktirali.

“Mi pratimo situaciju, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije nadležno za uklanjanje te bombe. Ukoliko neko od nas zatraži asistenciju tokom evakuiranja bombe, mi ćemo svakako učiniti sve što je u našoj nadležnosti”, kazao je portparol MUP-a KS Irfan Nefić u izjavi za agenciju Anadolija.

Prema njegovim riječima, nema nikakve opasnosti od te bombe ukoliko joj niko neovlašten ne prilazi, a radnici koji osiguravaju gradilište ne dozvoljavaju da bilo ko priđe.

Šef Ureda BH MAC-a Sarajevo Šaban Sefić također je kazao da je uklanjanje bombe u nadležnosti Federalne uprave civilne zaštite, tako da ni BH MAC nema nikakvih obaveza koje bi im nalagale da poduzimaju bilo kakve korake.

Za to vrijeme radovi na gradilištu na kojem se bomba nalazi odvijaju se nesmetano, radnici se pritom kreću metar-dva od bombe.

Stanovnik koji živi u blizini gradilišta na kojem je pronađena bomba, Samir Ćebo, kazao je da osjeća, kao i ostali stanovnici, da mu je ugrožena sigurnost.

“Svi se ponašaju normalno, kreću se, kao da nema bombe. Bomba je ipak tu”, kaže Ćebo i dodaje kako je stanovništvo ovog naselja iz mjesne zajednice dobilo informaciju da bi evakuacija vjerovatno mogla biti izvršena u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Džemal Sadiković kaže da nije jednostavno biti u blizini eksplozivne naprave koja je teška 500 kilograma, i udaljena 50-ak metara od stana.

“Čovjeku ne može biti jednostavno, ne samo meni nego svim ljudima koji ovdje žive i rade”, istakao je Sadiković i dodao da mu se čini kako “niko ništa ne radi da se ta bomba skloni”.

“Svi očekuju od nadležnih institucija da se nešto poduzme i ta Civilna zaštita je dolazila tu u par navrata, vidjeli smo i ta njihova vozila, ljude koji su obučeni, ali izgleda da su samo obučeni, a da ne rade svoj posao”, pojasnio je Sadiković.

Građanka koja se 200-ak metara od gradilišta na kojem se nalazi bomba igrala sa svojom unukom, kaže kako su i ona i njene komšije uvijek u strahu.

“Gledamo kroz prozor šta se dešava. Normalno da se osjećamo nesigurno. Kada smo čuli za bombu, bilo nas je strah, a sada smo se malo navikli”, pojasnila je ova građanka.

Vjeruje se da je bomba britanske proizvodnje i da je na ovo mjesto pala 1944. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, tokom bombardovanja nekadašnje pruge koja je tu prolazila, i nije eksplodirala.

(Source)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas