Srijeda, 8 prosinca, 2021

Bonitetska kuća D & B: BiH zemlja vrlo visokog rizika

Nemojte propustiti

Srbiji je povećan rejting iz pozicije visokorizične države u status zemlje umjerenog rizika, objavljeno je u petak u Beogradu na temelju boniteta koji je odredila bonitetska tvrtka Dun & Bradstreet (D&B).

Kako je priopćeno iz D&B, rejting Srbiji povećan je iz visokorizične u zemlju umjerenog rizika na temelju brojnih “pozitivnih ekonomskih kretanja i političke stabilnosti”.

Procjenjeno je da će priliv izravnih inozemnih ulaganja u Srbiji biti oko dvije milijarde eura i to kao rezultat velikih privatizacija i investicija, uz ocjenu da značajna sredstva osiguravaju i državljani Srbije koji žive i rade u inozemstvu jer sudjeluju s oko 10 posto u srbijanskom brutonacionalnom dohotku (BDP).

Prema ocjeni tvrtke D&B, u istoj skupini po rejtingu i statusu zemlje umjerenog rizika u regiji su i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija, te Italija, Cipar, Portugal i Turska.

Bolji rejting sa statusom blagog rizika imaju Slovenija, Poljska, Rumunjska, Latvija i Letonija, a među istočnoeuropskim zemljama najbolje su ocjenjene Češka, Slovačka i Estonija i nalaze se u skupini država s niskim rizikom.

Na rejting listi u regiji najlošije je plasirana Bosna i Hercegovina, koju D & B označava kao zemlju vrlo visokog rizika.

Tvrtka D & B Srbiju po indeksu koruptivnosti vidi na 71. mjestu u svijetu, uz ocjenu da bi se, unatoč značajnim koracima u borbi protiv korupcije, vlada u Beogradu trebala “više fokusirati sa pojedinačnih slučajeva na širu strategiju” kako bi se inozemnim ulagačima “olakšala komunikacija s državnim institucijama pri podnošenju zahtjeva za licence, dozvole, pri plaćanju poreza i drugim poslovima”.

Bonitetska kuća Dun & Bradstreet (D&B) postoji više od 175 godina, a rejtinzi koje dodijeljuje nekoj državi ukazuju na rizik poslovanja u toj zemlji, efikasnost plaćanja ka inozemstvu, te na isplativost ulaganja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo