Utorak, 6 prosinca, 2022

Borci mole za podršku Zakonu o povoljnijem penzionisanju

Nemojte propustiti

Na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nalazi se jedina tačka dnevnog reda – Zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Temeljna udruženja Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez boraca FBiH, Savez RVI paraplegičara FBiH, Udruga umirovijenika i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH i mnoga druga udruženja, podržavaju ovaj zakon, jer su naši predstavnici u potpunosti usaglasili sa resornim ministrom, premijerom i predstavnicima MMF-a, stoji u saopštenju pomenutih boračkih udruženja i dalje se navodi:

– S obzirom na usaglašenost Zakona sa navedenim udruženjima, molimo Vas da u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH u potpunosti podržite ovaj zakon, bez bilo kakvih amandmana i dopuna. Napominjemo da u ovaj Zakon prvi put ulaze kategorije kao što su demobilisani borci bez činova, RVI sa postotkom invaliditeta od 60 posto do 100 posto, pripadnici policije koji su najmanje 12 mjeseci u periodu od 18. septembra 1991.godine do 23. decembra 1995. godine obavijali dužnost i poslove komandanta-zapovjednika, komandira i načelnika.

Poznata je činjenica da, ukoliko navedeni Zakon, kojeg je usvojila Vlada FBiH, ne bude usvojen u Parlamentu FBiH, propada aranžman sa MMF-om, što za posljedicu ima umanjenje svih budžetskih transfera i što nas posebno zabrinjava, drastično umanjenje iii obustava isplata ličnih i porodičnih invalidnina, povoljnih i redovnih penzija, te isplata po osnovu najvećih ratnih priznanja.

Ukoliko se ovo desi, vi, zastupnici i predsjednici političkih stranaka preuzimate na sebe veliku odgovornost, odlučujći o sudbini preko 1.5 miliona osoba, uključujući pripadnike različitih kategorija i članove njihovih porodica.

Upozoravamo vas da će, ukoliko Zakon ne bude usvojen, doći do velikog bunta, te da će biti usmjereni protesti ispred centrala političkih stranaka i organizacija koje ne budu podržavale Zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata – piše u saopćenju.
(Udruženje boraca)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo