Subota, 15 svibnja, 2021

Borci ogorčeni zbog Darija Kordića: Ovo je sramota! Ako ne promijene registar, pravimo novi kamp pred Vladom!

Nemojte propustiti

U objavljenom boračkog registru Ministarstva za boračka pitanja navedeno je da je Dario Kordić u ratu proveo čak 1.680 dana.

Borci koji su u kampu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu proveli skoro dvije godine tražeći objavu boračkog registra, ogorčeni su i šokirani informacijom da se na spisku pripadnika Oružanih snaga koji su učestvovali u odbrani države nalazi i ime presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića!

U objavljenom boračkog registru Ministarstva za boračka pitanja navedeno je da je Kordić u ratu proveo čak 1.680 dana. U Hagu je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima.

Amir Sultan, jedan od demobilisanih boraca, koji je i među osnivačima kampa, kazao nam je da su borci od početka tvrdili da ovo nije pravi registar.

– Ovo je sramota! Nije ovo registar koji smo tražili. Mi smo tražili da se objave imena 285.000 boraca, a ne 600.000. Ovo je lažni registar i mi ga ne priznajemo, a dokaz su ova imena. Dali smo Vladi rok do poslije Nove godine. Neka objave naš pravi registar. Ako to ne urade, mi dolazimo opet u Sarajevo i ponovo podižemo kamp. Ali, ovog puta će biti svega. Dosta nam je više laži – kaže Sultan.

I demobilisani borac Hazim Krkalić ogorčen je objavom imena u registru.

– Strahota jedna! Pa, otkud Kordić?! Ovdje su i kruške i jabuke. Pojedine brigade već su najavile tužbe. Našli ste Kordića, ali bit će tu još svega. Zato mi tražimo objavu pravog registra. Mora se znati ko je bio u kojoj jedinici, šta je bio. Tražit ćemo da se svi lažni izbrišu. Katastrofa je šta su uradili – kaže Krkalić.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, kaže, s druge strane, da je Ministarstvo uradilo ono što je traženo, a to je objava registra po Zakonu.

– Prihvatamo da ima grešaka, ali ovo su spiskovi o učešću o Oružanim snagama koje smo dobili od tadašnjeg Ministarstva odbrane FBiH. To je dao HVO i upisao ga u evidenciju. Mi tu nismo mogli ništa. Ako neko smatra da se nešto treba uraditi, neka urade, ali ja nikoga ne mogu skinuti – kaže Bukvarević.

U Ahmićima ogorčeni

Atif Ahmić, predsjednik Udruženja žrtava “16. april Ahmići”, kaže da je ostao bez riječi.

– Pa, kako da je osuđeni ratni zločinac na spisku? Mene više ništa ne može iznenaditi. Kod nas je sve naopako – govori Ahmić.

Ne krije da je vijest uzdrmala mnoge mještane, svi znaju šta je Kordić uradio. I ne žele previše riječi trošiti na njega. Više ih boli nepravda prema legendarnom generalu Armije RBiH Jovanu Divjaku, koji, prema spisku, u odbrani ima manje dana od Kordića.

– To je apsurd! Divjak je branio BiH, Kordić ju je rušio. Neka je na sramotu onima koji su pravili taj spisak! To najbolje govori kakav javašluk vlada u svemu. Kordićevo ime hitno se mora brisati sa spiska – ističe on, prenosi “Avaz”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo