Srijeda, 31 svibnja, 2023

Boris Trajkovski ipak ubijen?

Nemojte propustiti

Tim koji je oformilo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine će najkasnije za godinu dana prezentirati izvještaj o uzrocima pada aviona u kojem se nalazio makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Podjestimo, Boris Trajkovski je poginuo 26. februara 2004. godine u selu Bitunje, u blizini Mostara. On je tada putovao u službenu posjetu BiH, ali se avion u kojem se nalazio s još sedmero ljudi srušio nedaleko od Mostarskog aerodroma.

Upravo se čita:  Loše vijesti za građane: Rastu kamate u BiH

Istraga koja je provedena nakon tog incidenta nije zadovoljila makedonsku stranu, koja je tvrdila da je Trajkovski praktično ubijen zbog greške kontrolora letenja Aerodroma u Mostaru, tvrdi sarajevski Avaz.

Kontrolori letenja u to vrijeme bili su pripadnici SFOR-a.

Nezadovoljne nalazima bh. istrage, makedonske su vlasti formirale svoju komisiju koja je šest godina istraživala cijeli slučaj. Obiman rad skupili su u nekih 20 knjiga, a pokazali su da je Trajkovski ustvari ubijen.

Upravo se čita:  Objavljeni novi detalji: Evo čije je vozilo kojim je Armin Berberović usmrtio mladu doktoricu Azru Spahić! Mercedes je registovan na njegovu djevojku!

Omer Kulić, savjetnik ministra saobraćaja i komunikacija Damira Hadžića, na čelu je novog istražnog tima. U razgovoru za “Dnevni avaz” on navodi da očekuje da se u narednih šest do 12 mjeseci okonča istražni postupak i rezultati prezentiraju kako zainteresiranim stranama tako i javnosti.

– Radit će se u pet timova sa stručnjacima iz BiH, Makedonije, Hrvatske, Srbije, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Mi smo već počeli s poslom. Imali smo detaljnu prezentaciju nalaza makedonskog istražnog tima, a sada nam predstoji provjera informacija kojima raspolažemo, ekspertize… Radit ćemo i simulirani let, neke dokaze nositi na analizu u SAD-u i još neke zemlje. Nije isključeno da se tokom posla formiraju i novi timovi ili da se postojeći prošire novim ljudima – kaže Kulić za Avaz.

(Avaz/Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Ko su uhapšene Ajša Ramić i Naida Mehanović?

Kako „Avaz“ saznaje Ajša Ramić i Naida Mehanović bile su u vrlo bliskim odnosima. Naida Mehanović uhapšena je danas u...

Možda vas zanima i ovo