Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Borjana Krišto za RTV Herceg Bosne: Namjeravam graditi odnose Hrvata i Bošnjaka, vidite do čega je dovela politika dva bošnjačka člana

Nemojte propustiti

Kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH govorila je i o tome šta namjerava raditi ukoliko bude izabrana.

Gostujući na dnevniku RTV Herceg Bosne, Borjana Krišto (HDZ BiH) govorila je o pozivu Hrvatskog narodnog sabora BiH da bude kandidatkinja na predstojećim Općim izborima za članicu državnog Predsjedništva.

Kandidatkinja stranaka članica HNS-a BiH na oktobarskim Općim izborima Borjana Krišto, govorila je o predstojećim izborima i njenoj poziciji zajedničkog kandidata “stranaka hrvatskog naroda”.

“Ono što je važno u ovome trenutku jeste da sam ja po prvi put ispred HNS-a BiH kao zajednički kandidat kojeg ima hrvatski narod u utakmici za poziciju članice Predsjedništva BiH. Oni su se rukovodili mojim znanjem, mojim iskustvom, političkim napose, u proteklih 20 godina obnašajući razne funkcije. Uistinu je jedna velika čast i odgovornost”, kazala je Krišto.

Kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH govorila je i o tome šta namjerava raditi ukoliko bude izabrana.

“Naglašavam i ono u čemu vidim snagu, snagu hrvatskog naroda i očekujem da ona uistinu budu snaga, da pokaže svoje jedinstvo i zajedništvo i vjeru. Naravno da smo puno toga rekli i do sada, ono što je prioritet jeste da se promijeni Izborni zakon”, istakla je.

Kaže da namjerava raditi na dobrobiti cijele BiH te izgraditi odnose između Bošnjaka i Hrvata.

Naglašava Krišto da političari u BiH moraju učiniti sve kako bi postigli političku i privrednu stabilnost reformama za koje smatra da će poboljšati život građana.

“Htjela bih reći da svi znamo što je bilo do sada, da su institucije BiH bile u raznim zastojima, pravili korak nazad nekakvim nepromišljenim političkim potezima. Izgradnja dijaloga i povjerenja, uvažavanje BiH kakva je uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ona je država tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive”, kazala je Krišto.

Govorila je kandidatkinja i o prethodnim izbornim ciklusima kada su birani članovi državnog Predsjedništva za koje hrvatske stranke smatraju da nužno nisu bili “legitimni predstavnici naroda”.

“Takvu situaciju smo imali do sada u nekoliko navrata, i ovaj mandat je time bio obilježen, imali smo dva bošnjačka člana Predsjedništva i vidimo do čega je to sve skupa dovelo. Kada pogledate unatrag, vidimo da su sve to stvari koje su se negativno odrazile, možda su to bili i nekakvi počeci od čega je krenulo usložnjavane političkih procesa od strane političkih predstavnika bošnjačkog naroda. Vrijeme je da shvate da se sa takvom politikom prestane”, objasnila je Krišto.

Smatra da se BiH mora izgraditi kao mjesto istinskog dijaloga jer je domovina Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih naroda, a naglasila je da politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka na pregovore o Izbornom zakonu nisu išli sa istim ciljem.

“Predsjednik Čović je toliko puta iznosio jasne stavove, iznosili smo svoje prijedloge koji su bili u skladu sa ustavom i koji nikoga nisu diskriminirali, međutim bošnjački politički predstavnici su htjeli zadržati stanje kao što jeste ili kroz nametanje ustroja na način da BiH bude unitarna država što nije dobro za BiH jer je suprotno ustavnoj strukturi i dovelo bi u pitanje budućnost BiH”, ističe Krišto.

Evropski parlament usvojio je prošle sedmice rezoluciju o BiH u kojoj se, između ostalog, naglašava da je tempo pristupanja EU određen sprovođenjem reformi čiji je cilj garantiranje pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija, zasnovanih na vladavini prava, dobrom upravljanju i osnovnim pravima. Tom prilikom odbijen je amandman hrvatske zastupnice Željane Zovko o legitimnom predstavljanju.

“Što se tiče Evropskog parlamenta, mi smo svjedoci da EP i razne druge zemlje iznose svoje stavove kada je u pitanju BiH, a isto tako počesto i nismo u fokusu njihovog interesa kakav bi trebao biti, mislim da od toga niko nema išta. Mi znamo realno stanje, u BiH se ne može tražiti krivac ni na jednoj strani, posebno na strani onoga ko je malobrojniji, ko nema demokratski kapacitet da neke stvari riješi. Ono što treba biti naš fokus je da tražimo rješenja”, mišljenja je Krišto.

Smatra da rezolucija pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” koju je usvojio njemački Bundestag usvojio o BiH nije dobra.

“Takvi stavovi ne obavezuju nikoga, naravno, ali su štetni po budućnost i opstojnost BiH, no duboko vjerujem da Njemačka kao zemlja saveznog uređenja, da je svoje stavove ugradila u stavove EU. Mislim da bi im trebala biti na prvom mjestu obaveza da poštuju ustavno ustrojstvo BiH jer je to najbolji način kazati koliko volite svoju domovinu”, zaključila je Krišto.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo