Petak, 25 lipnja, 2021

Borovac: Prekinuti sramne aktivnosti negiranja genocida

Nemojte propustiti

Negiranje genocida je posljednja faza njegovog izvršenja i to je upravo ono čemu svjedočimo i što se provodi od najviših predstavnika vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Ovo je poručila državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac povodom održavanja takozvane međunarodne konferencije na kojoj su irelevantni organizatori okupili neznane predavače samo sa jednim ciljem – minimizranja i negiranja genocide u Srebrenici, a koji je dokazan i potvrđen u sudskim postupcima i presudama Haškog tribunala, Međunarodnog suda pravde, Suda Bosne i Hercegovine…

– Ono što zabrinjava jeste činjenica da se u ovim nastojanjima prepoznaje rukovodstvo odnosno vlast entiteta Republika Srpska. Umjesto da budu lideri procesa izgradnje pomirenja, međusobnog povjerenja i poštivanja ljudskih prava, stavili su se u funkciju retrogradnih politika koje minimiziranjem i negiranjem pokušavaju pobiti historijske činjenice i sve to pod plaštom priče o traganju za istinom i p-omirenjem – navela je ministrica Borovac.

Potcrtala je kako je neuspjeh ovakvih nastojanja zagarantiran te da ih je civiliziran svijet prozreo i ogradio se od njih.

– Posebno vrijeđa nepostojanje ni minimuma sluha niti poštovanja prema porodicama žrtava genocida i niza drugih zločina koje zvanična vlast u entitetu Republika Srpska negira dok istovremeno otvoreno glorificira presuđene ratne zločince. To najbolje osjete povratnici u entitet Republika Srpska gdje im se život nastoji učiniti neizdrživim i gdje verbalni napadi sa naviših nivoa vlasti se pretvaraju u djela na terenu te sve učestalije svjedočimo napadima, neprimjenrenim porukama i grafitima – rekla je Borovac potcrtavajući kako je volja za povratkom jaka i da se do sada se oduprijela i većim udarima.

Zaključila je kako sve navedeno potvrđuje neophodnost usvajanja zakona o zabrani negiranja i minimiziranja zločina genocide te zabrani djelovanja fašističkih organizacija kao što je ravnogorski četnički pokret i slični.

– Zato pozivam rukovodstvo entiteta Republika Srpska i sve one koji negiraju genocid i druge zločine da prekinu sa ovim stramnim aktivnostima jer je krajnje vrijeme da počnu poštovati ljudska prava svih građana u našoj zemlji, a posebno žrtava i njihovih porodica koje zaslužuju pijatet – poručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo