Nedjelja, 1 listopada, 2023

Borrell: Situacija u BiH je zabrinjavajuća više nego ikada prije

Preporučeno

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama liderima Republike Srpske.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost komentirao tenzije

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u nedjelju da EU i Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  "Ne vidim ništa sporno": Doktor iz Brčkog priznao da je ispod fontane zakopao kosti žrtve

Govoreći na panel diskusiji na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Borrell je rekao da situacija u Bosni i Hercegovini “nikada nije bila ovako zabrinjavajuća”, javlja Anadolija.

Dodao je da je mjesecima u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, te da su liderima BiH “iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje”.

– Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine – naglasio je Borrell.

Upravo se čita:  Stižu rekordne temperature za ovo doba godine

Pojasnio je i da je razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska i pozvao ga na učešće u radu državnih institucija.

Borrell je naglasio da je “apsolutno bitno” da se srpski, bošnjački i hrvatski lideri dogovore oko ustavnih i izbornih reformi u BiH, koje zahtijeva međunarodna zajednica.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama liderima Republike Srpske.

Upravo se čita:  Još jedna tragedija u BiH: U sudaru s autobusom poginuo 19-godišnji vozač "passata"

Poslanici u Narodnoj skupštini RS 10. februara glasali su za Zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u RS.

Portparol EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku rekao je da taj potez predstavlja “neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka BiH”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Policija o ubistvu Tuzli: Šta se sinoć dogodilo u naselju Miladije?

U tuzlanskom naselju Miladije sinoć se desilo stravično ubistvo u kojem je Emin Mustafić zvani “Pinki” usmrtio Ismara Karahmeta...

Možda vas zanima i ovo