Srijeda, 18 svibnja, 2022

Borrell zaprijetio: Traži vraćanje svih političkih stranaka u institucije Bosne i Hercegovine kako bi se radilo na reformama

Nemojte propustiti

Sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara – poručio je

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku odgovorio je na pismo predsjednika SDA i člana Kolegija Doma naroda PS BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića koji su mu u oktobru uputili pismo u kojem ga izveštavaju o aktuelnoj političkoj situaciji, blokadi državnih institucija i usporavanju napretka BiH ka EU.

U svom odgovoru Borrell je naveo da odgovara u ime Evropskog vijeća i Evropske komisije.

“EU pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini. Dozvolite mi da ponovim nedvosmislenu opredijeljenost EU prema EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog i bezbjednog okruženja.

EU je duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je neprihvatljivo. Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa ministrima vanjskih poslova EU u novembru i nastavit ćemo pratiti situaciju. Ministri vanjskih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne retorike i djelovanja koja izaziva podjele, da nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno podstiču tenzije u zemlji.

Sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara.

Sada je hitno da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta Komisije za mišljenje i napreduje na putu prema EU, u skladu sa očekivanjima svih građana. S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija.

Budite uvjereni da će moj tim u Evropskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini nastaviti sa uključivanjem i olakšavanjem dijaloga, kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjenih Država i Ureda visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema morat će doći od lidera Bosne i Hercegovine i zahtijevat će odlučnost da se upusti u kompromis i političku hrabrost”, naveo je Borrell.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Konstatovano prisustvo polena drvenastih biljaka, objavljene preporuke za alergične

– Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka preporučuje se da izbjegavaju parkovske površine, te da više vremena...

Možda vas zanima i ovo