Četvrtak, 25 travnja, 2024

Bosanac prevario firmu u Austriji za 600.000 KM

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Ispitivanje nekoliko svjedoka iz firme pokazalo je da su se nalozi često davali samo telefonom te da nije postojao centralni sistem u koji bi se mogli unijeti.

Bosanac je u srijedu u gradu Riedu, u Austriji osuđen na dvije i po godine zatvora jer je navodno lažnim fakturama i otpremnicama izvukao najmanje 300.000 eura (oko 600.000 KM) iz mesne tvrtke Innviertel.

Državnom tužiocu je bilo jasno da je u firmi zakazalo računovodstvo i kontroling te da je optuženi prepoznao i koristio “samoposlužni pribor za prevarante”, prenosi vol.at.

– Napravili su vlastite bankomate – rekao je sudac.

Državni tužilac u Riedu optužio je dvostrukog osuđenika za tešku prevaru. Navodno se predstavljao kao šef slovenske kompanije i iz te gornjoaustrijske kompanije od 2017. do 2020. godine izvlačio pozamašne iznose – prema optužnici oko 2,3 miliona eura (više od 4 miliona KM) – izdavanjem otpremnica i računa, a da ništa nije isporučeno, navodi se u saopćenju.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

Tek 2020. zaposlenik mesne firme otkrio je prevaru.

Optuženi je na početku suđenja na sudu iznenada iznio drugačiju verziju. On je od 2015. firmi dostavljao palete i kutije. Nakon nekog vremena dvoje zaposlenika reklo je da žele nešto zaraditi. Isto bi učinili i s drugim dobavljačima. Naime, istovario je samo dio robe, ali je cijeli teret bio potpisan, objasnio je sistem prema tome.

Ukradeni novac se dijelio, njemu samom mjesečno je ostajalo od 2.000 do 3.000 eura (od 4.000 do 6.000 KM). Njegov branilac priznao je 100.000 eura (200.000 KM) od navodnih 2,3 miliona eura štete.

Nakon što je optuženi razotkrio navodni sistem podmićivanja u firmi i optužio dvojicu zaposlenika koji su to poricali suđenje je odgođeno u junu prošle godine kako bi se omogućila daljnja istraga i ispitivanje svjedoka.

Upravo se čita:  U Njemačkoj uhapšena braća iz Bosne i Hercegovine

Žiri je u srijedu morao obraditi rezultate. Pozvan je zamjenik voditelja revizije velike korporacije kojoj tvrtka Innviertel pripada od 2016. godine. Nakon što su se pojavile prve sumnje, upravitelj u Gornjoj Austriji zamolio ga je da pogleda stvar.

– Godinama smo plaćali račune, ali nema potvrde da smo išta dobili zauzvrat. Nemam dokaz o isporuci – rekao je u srijedu na sudu.

Ispitivanje nekoliko svjedoka iz firme pokazalo je da su se nalozi često davali samo telefonom te da nije postojao centralni sistem u koji bi se mogli unijeti.

Dostavnice se mogu dostaviti i naknadno e-poštom.

– Prilika stvara lopove. Okrivljeni je prepoznao i koristio samoposlužni pribor za prevarante zbog nefunkcioniranja računovodstva. To što su kontroling i računovodstvo zakazali je na stolu, ali to nije moja nadležnost. Tražio je osuđujuću presudu. Branitelj je zatražio blagu kaznu – rekao je tužilac.

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

Sporna tačka bilo je pitanje može li se dokazati šteta veća od 300.000 eura. To je važna granica za procjenu kazne. Sud je zaključio da je ta granica prekoračena. Čovjeka je proglasio krivim za ozbiljnu prevaru i smatralo dokazanim da je ukrao novac s lažnim dostavnicama, čak i ako je sudac smatrao “nagađanje” sasvim prikladnim da je možda postojao neko u firmi ko je znao za to.

Optuženi je osuđen na dvije i po godine zatvora, a firmi mora platiti odštetu od 300.001 eura. Sud se suzdržao od opoziva otvorenih uvjetnih osuda. Obje su strane izjavile da odustaju od žalbe. Presuda je stoga pravomoćna.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora, evo šta je poručila

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije "Black Tie 2" u Sarajevu, puštena je na slobodu. Podsjetimo, Helić...

Još vijesti za vas