Petak, 22 listopada, 2021

Bosanci i Hercegovci za odlazak na more dižu kredite

Nemojte propustiti

S prvim znakovima ljeta većina građana u Bosni i Hercegovini počela je razmišljati o dugo očekivanom odmoru od svakodnevnih obaveza, dok su turističke agencije na ponudu stavile brojne aranžmane za ljetovanje širom svijeta.

CrnaGoraSutomoreMeđutim, veliki broj bh. građana zbog ekonomske krize ovog ljeta moći će sebi priuštiti tek vikend-ljetovanje koje košta do 200 maraka, dok će pojedinci na duži odmor otići zahvaljujući namjenskim kreditima koje nudi sve više banaka u našoj zemlji.

Da su brzi novčani krediti iz godine u godinu sve traženiji te da je u ovo doba godine povećano zanimanje za kredite koji se odobravaju u roku od 24 sata, potvrdili su nam u nekoliko banaka.

”Ovisno od visine aranžmana, naši klijenti najčešće se odlučuju za iznose do 2.000 maraka, mada visina kredita ovisi prvenstveno od kreditne sposobnosti klijenta”, kazali su Dnevnom Avazu u nekoliko banaka te dodali da za ovakve kredite zanimanje stalno raste.

U udruženjima potrošača BiH smatraju da je zaduživanje radi ljetovanja u kriznim vremenima suvišno. Oni potrošačima preporučuju da uzimanje kredit usklade sa svojim finansijskim mogućnostima.

”U vremenu kada je standard stanovništva sve lošiji, nije realno da se stanovnici zadužuju zbog odlaska na odmor. Ako pogledamo kakvu krizu imamo, potrošači bi morali više voditi računa o tome da li na osnovu svojih primanja i pored redovnih troškova mogu servisirati i ove dugove. Zbog toga smatram da zaduživanje zbog ljetovanja nije dobar izbor”, kazala je Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

I iz Udruženja turističke agencije BiH kazali su za Avaz da se osjeća pad zanimanja za organizovani turizam, napominjući da se bilježi konstantan pad broja ljudi koji putuju, i to ne samo za ljetovanja nego čak i za učeničke ekskurzije.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo