Petak, 30 srpnja, 2021

Bosancima i Hercegovcima otvorena vrata obećane zemlje: Za Dan nezavisnosti radnici spremni za Njemačku

Nemojte propustiti

Novim zakonom njemačkim poduzećima olakšano je da dođu do radne snage, dok će radnicima biti lakše tražiti poslove u Njemačkoj.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine poklapa se ove godine sa zakonskim promjenama u Njemačkoj, koja važi za “zemlju iz snova” za brojne građane BiH. Mnogi analitičari navodili su posljednjih mjeseci da nakon 1. marta ove godine ništa više neće biti isto.

Od danas na snagu stupaju nove zakonske odredbe, koje će značajno olakšati proces odlaska radne snage sa područja zapadnog Balkana u Njemačku. Novim zakonom njemačkim poduzećima olakšano je da dođu do radne snage, dok će radnicima biti lakše tražiti poslove u Njemačkoj.

Koje odredbe i dalje važe

Stupanjem na snagu Zakona o doseljavanju stručnog kadra sljedeća načela i dalje će važiti:

– Za boravke koji traju duže od 90 dana, nije moguć ulazak bez vize.

– Potrebno je najprije izvršiti priznavanje strane kvalifikacije u Njemačkoj, a tek onda podnijeti zahtjev za vizu u Ambasadi.

– Postoji razlika između stručnog kadra s kvalificiranim stručnim obrazovanjem i nekvalificiranih i niskokvalificiranih radnika. Kvalificiranim stručnim obrazovanjem smatra se ono obrazovanje koje bi u Njemačkoj iziskivalo minimalno dvogodišnje školovanje za stjecanje stručnog obrazovanja.

– Nekvalificirani i niskokvalificirani radnici ne podliježu Zakonu o doseljavanju stručnog kadra. Za njih i dalje postoji mogućnost da podnesu zahtjev za vizu prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana.

– Provjera uvjeta rada kako bi se spriječilo isplaćivanje zarade koja je niža od zakonskog minimalca.

Koje su bitne promjene

– Jedinstveni pojam za stručni kadar koji obuhvata fakultetski obrazovan kadar i radnike s kvalificiranim stručnim obrazovanjem.

– Nekvalificirani i niskokvalificirani radnici ne spadaju pod Zakon o doseljavanju stručnog kadra. Za njih i dalje postoji mogućnost da podnesu zahtjev za vizu prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana.

– Doseljavanje stručnog kadra iz država koje nisu članice Evropske unije, nije više ograničeno na definirana deficitarna zanimanja.

– Zapošljavanje na osnovu kvalificiranog stručnog obrazovanja ili visoke školske spreme moguće je u svim oblastima ukoliko postoji konkretna ponuda za radno mjesto i priznata kvalifikacija.

– Ukidanje provjere prednosti kandidata iz Njemačke i zemalja EU. Kvalificirani stručnjaci iz Njemačke i zemalja EU neće više biti prioritetni za upražnjena radna mjesta, što znači da se više neće vršiti provjera privilegiranih kandidata.

– Stručni kadar s kvalificiranim stručnim obrazovanjem i fakultetskom diplomom može predati zahtjev za vizu radi traženja posla za koji je osposobljen na osnovu svoje kvalifikacije.

– Aplikanti s diplomom koja je priznata od njemačkih ustanova i koji imaju 45 ili više godina, moraju dokazati minimalnu mjesečnu zaradu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo