Subota, 1 travnja, 2023

Bosanka Mejasa se udala u Njemačku za čovjeka kojeg je znala tek šesta dana: Oduševljena je onim što je tamo snašlo

Autor:Hayat.ba

Nemojte propustiti

– Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena – rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

Bosanka Mejasa iz Gradačca udala se u Njemačku gdje godinama živi, ali uprkos tome njeguje bosansku tradiciju i ističe da je upravo zahvaljujući tamošnjem životu počela više da se posvećuje tradiciji, piše Hayat.

Potpuno se okrenula arhaizmima, odnono turcizmima u bosanskom jeziku. Čak je na Facebooku formirali veoma posjećenu grupu.

Mejasa se udala na mnogima nevjerovatan način, baš kao što se to radilo nekada- supruga je poznavala samo 6 dana, nakon čega je odlučila da se uda za njega i ode u Njemačku u kojoj nikoga drugog osim njega nije znala. Bosanka je istakla da je bukvalno doživjela “brak na neviđeno”.

Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena – rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

Kada je stigla u Njemačku, tamo je zatekla veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bosansku tradiju. Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bosanske kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

“Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno – kuća, dvorište, sve kao i u Bosni. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gdje se šta nalazi, a onda sam ga upitala “Šta je ovo”, on mi je odgovorio: “Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gdje se drva stavljaju)”. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji.”, rekla je Mejaha za ITV story.

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju –

Mogla sam ja ovdje napraviti bosansku sobu!

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njenog enterijera. Mejasa je izrazito talentovana za pisanje pesama, što je posebno oduševilo njenog muža.

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica – sprema zimnicu, kuha, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju u kuhinji i bosanskoj tradiciji.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo