Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Bosanka se javila iz Slovenije: “Narod kupuje najviše brašno, k’o da će se zaratiti”

Nemojte propustiti

Predstavnici Vlade pozvali su na “prekid javnog života” u Sloveniji, pozivajući se na procjenu infektologa iz UKC-a Ljubljane. Epidemiolog Janez Tomažič pozvao je na hitno djelovanje.

Nakon što je slovenska vlada danas proglasila epidemiju koronavirusa, javnost se poprilično uozbiljila u odnosu na prethodne dane, rekla je za “Avaz” bh. državljanka koja već nekoliko godina s porodicom živi u Sloveniji, a koja je željela ostati anonimna.

– U Ljubljani su marketi skoro ispražnjeni, bili smo danas. Kupuju brašno najviše, kao da će se zaratiti. Mi Bosanci manje kupujemo od Slovenaca. Uglavnom smo međusobno u dobroj komunikaciji, nisam primijetila paniku niti strah. Zanimljivo je i da rijetko ko nosi masku, na ulici skoro nikoga ne možete vidjeti s maskom – kazala je bh. državljanka koja živi u Celju.

Prema riječima naše sagovornice, u bolnicama se spremaju za žuti alarm, odnosno svi pregledi i snimanja koja nisu hitna bit će odgođeni.

– Događaji se masovno otkazuju, kao i mise u crkvama – dodala je bh. državljanka.

Prazne police u Sloveniji

Odredba o epidemiji stupila je na snagu u 18 sati. Dosad je u Sloveniji zabilježeno 96 zaraženih koronavirusom, a novi slučajevi zabilježeni su u Kranju i Gorici.

Predstavnici Vlade pozvali su na “prekid javnog života” u Sloveniji, pozivajući se na procjenu infektologa iz UKC-a Ljubljane. Epidemiolog Janez Tomažič pozvao je na hitno djelovanje.

Veliki tržni centri najavili su izmjene u radnom vremenu. U naredna dva dana radit će od 10 do 18 sati, dok u nedjelju svi trgovački centri neće raditi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo