Subota, 27 studenoga, 2021

Bosić: Još jedan pokušaj dogovora ili će BiH biti u izolaciji

Nemojte propustiti

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić potvrdio je za Fenu da danas u Bruxellesu nije došlo do dogovora oko presude Suda iz Strasbourga u predmetu “Sejdić -Finci i da je sve isto kao ranije.

– Stranke iz Federacije BiH se svađaju oko svakog prijedloga, uvijek se nađe neko ko je protiv onoga što drugi predlože i mi smo sada praktično na nuli – rekao je Bosić.

Mišljenja je da će u narednih par dana, kako su najavili iz Evropske komisije, pokušati još jednom, bilatelarnim razgovorima da vide da li postoji mogućnost nekog prijedloga koji bi mogao da dobije većinu.

– Poslije toga mislim da se vrata zatvaraju i da će EU izvući ruke iz svega ovoga – kazao je Bosić ističući da će se BiH naći pred izolacijom ukoliko stranke u Federaciji BiH ne pronađu rješenje.

Naglašava da je do sada bilo deset prijedloga, ali nijedan nije dorađen do kraja.

– Znači postavlja se pitanje ozbiljnosti onih koji učestvuju u svemu – da li zaista i žele da dođu do konačnog rješenja – kazao je Bosić.

I danas je bio neki novi prijedlog, oko koga se, kaže, opet razvija svađa.

– Ostaje da se vidi u tih nekoliko dana da li će ljudi iz Evropske komisije moći da utiču na stranke iz Federacije BiH da na neki način dođu do konačnog rješenja. Ukoliko se to ne dogodi onda će Bosna i Hercegovina biti pred izolacijom – kazao je Bosić.

Lider SDS-a ne želi da komentariše najnoviji prijedlog, navodeći da se sve to bazira na onom što je već potpisano.

– A to je da budu direktno birani članovi Predsjedništva BiH, da se iznađe model koji bi dao Hrvatima mogućnost da oni izaberu jednog člana Predsjedništva i uvijek se ponovo postavlja pitanje da li se dijeli Federacija, da li se osniva treći entitet, da li je podjednaka šansa za sve koji se kandiduju i drugo – kaže Bosić.

Mišljenja je da se ipak radi o nedostatku političke volje da se riješi ovo pitanje, jer je pitanje ostalih postalo pitanje Hrvata u BiH.

Što se tiče stavova iz RS-a, Bosić je rekao da je RS ostala pri ranijem dogovorenom stavu da se iz RS bira direktno jedan član Predsjedništva BiH.

– Mi tu ne igramo nikakvu ulogu. Nas niko ništa nije pitao. Na kraju su nas samo obavijestili šta su razgovarali sa liderima iz Federacije BiH – kazao je Bosić, navodeći da je na kraju komesar EU Štefan Fuele njemu i Dodiku prenio šta je razgovarao sa liderima iz Federacije BiH.

Mladen Bosić (Foto: Arhiv)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv)

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo