Subota, 1 listopada, 2022

Bosić: Kada policija FBiH “napravi red” vraćamo se u Sarajevo

Nemojte propustiti

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ponovio je danas da očekuje da nadležne institucije “naprave red” u federalnom Sarajevu, jer parlamentarci iz RS-a nemaju namjeru da donose bilo kakve političke odluke, ukoliko se “drže kao taoci”.

mladen-bosic– Na taj način vrši se pritisak na predstavnike iz RS-a da donose odluke, koje oni ne žele da donesu u normalnim uslovima- rekao je Bosić nakon razgovora s britanskim ambasadorom u BiH Nigelom Caseyom, te ponovio da SDS očekuje da policija Federacije BiH i Kantona Sarajevo, gdje su smještene institucije BiH, osiguraju nesmetan rad parlamenta i Vijeća ministara BiH.

– Nažalost, nijedna od tih institucija nije dala nikakve kredibilne garancije da ima namjeru da nešto uradi o tom pitanju. Naprotiv, čitali smo dopis koji je poslao šef kantonalne policije, koji smatramo kao izrugivanje čitavoj toj situaciji i našem zahtjevu da se garantuje bezbjednost – tvrdi Bosić.

SDS insistira, kazao je, i dalje na osiguravanju uvjeta za rad parlamentaraca u Sarajevu te da im nije intencija da blokiraju institucije BiH.

– Čim se steknu uslovi, a nadama da će to biti ubrzo, spremni smo da nastavimo rad – dodao je.

Od Vijeća ministara BiH očekuje da predloži izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana te da ona budu u skladu s odlukom koja je donesena na privremenom osnovu i tada neće biti problema za rješavanje tog pitanja.

-Poslanici iz RS-a u parlamentu BiH su jedinstevni u stavu i očekuju da im se osigura rad bez pritiska u Sarajevu i kada procijenimo da to imamo, vratićemo se na sjednice- rekao je predsjednik SDS-a i dodao da je taj stav danas prenio i britanskom ambasadoru.

Iznio je stav da “demonstracije” u Sarajevu, 6. juna, “nisu bile nenasilne”, te da je i izvještaju policijskih struktura navedeno da su “pretučene četiri osobe koje su pokušale da napuste zgradu od ljudi koji su bili ispred”.

Kazao je i da se na internetu pojavio snimak kako “neki nasilnici trče za nekim ljudima, koji su htjeli da izađu iz zgrade parlamenta BiH i to se ne može nazvati mirnim demonstracijama”.

SDS nema ništa, kazao je, protiv protesta i demokratskog pritiska građana, ali na miran i zakonit način.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Erdoganov šamar Putinu: Oglasila se Turska nakon što je Rusija pripojila okupirane ukrajinske regije

Sjedinjene Države, Britanija i Kanada najavile su nove sankcije kao odgovor na potez ruskog predsjednika Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo...

Možda vas zanima i ovo