Subota, 31 srpnja, 2021

Bosić protiv Milorada Dodika: Kako je sin Igor preko noći postao milioner!

Nemojte propustiti

Firmu Eko Fruit su 2007. godine sa po 1.000 maraka osnivačkog uloga osnovali Igor Dodik i Mirko Dobrić, suprug rodice Milorada Dodika.

“Fruit-eko d.o.o” je privatna kompanija za proizvodnju i promet voća i povrća iz Gradiške u kojoj je vlasnik 50% akcija Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika. Firmu su 2007. godine sa po 1.000 maraka osnivačkog uloga Rješenjem Osnovnog suda u Banjaluci osnovali Igor Dodik i Mirko Dobrić, suprug rodice Milorada Dodika, piše Slobodna Bosna.

27-og jula 2007. godine Mirko Dobrić je na licitaciji od bivšeg državnog Poljoprivrednog dobra “Plantaže” u stečaju za 1.500.000 KM kupio 103 hektara voćnjaka i zemljišta sa nekoliko privrednih objekata u Donjim Podgradcima kod Gradiške. Dobrić je nakon licitacije tražio da se rok plaćanja zemljišta produži sa 7 na 30 dana, a potom su sredstva obezbjeđena kreditom od 1.500.000 KM koji je odobrila bivša Balkan investment banka.

Banka je kao garanciju uzela kupljeno zemljište, ali je hipoteka upisana tek četiri mjeseca poslije kupovine i preuzimanja zemljišta. Naredne godine Dobrić unosi kupljena 103 hektara zemljišta u firmu “Fruit eko”, pa je njegov udio u zajedničkom preduzeću povećan na 99,98%, dok je vlasnički udio Igora Dodika iznosio svega 0,02 %.

21-og jula 2008. godine Kreditni odbor Investiciono-razvojne banka Republike Srpske, kojim je kao premijer tada predsjedavao Milorad Dodik, donio je odluku da se firmi “Fruit-eko” dodijeli 3.000.000 KM kredita po povoljnim uslovima, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od 3 godine.

Zanimljivo je istaći da je Zahtjev za dodjelu kredita “Fruit-eko” uputio IRB-u u petak 18-og jula, a da je kredit je odobren po hitnom postupku već u ponedeljak 21-og jula 2008., ili prvi radni dan nakon upućivanja Zahtjeva! Umjesto Milorada Dodika Kreditnim odborom IRB-a tog dana predsjedavao je tadašnji ministar finansija Aleksandar Džombić.

Kredit je realizovan i 3.000.000 KM je prebačeno na račun „Fruit-eka“ već 28-og jula 2008. godine preko Balkan-investment banke koja je po drugi put kao garanciju uzela zemljište u Donjim Podgradcima, koje je Dobrić već ranije bio založio kod iste banke za podizanje 1.500.000 KM kredita.

Tada Dobrić prepisuje na Dodikovog sina Ugovorom o međusobnim pravima i obavezama pri promjeni članskih udjela osnivača i povećanju članskog udjela jednog osnivača na ime smanjenja udjela drugog osnivača koji je sklopljen 29.08.2008. Ovim Ugovorom, koji je sklopljen mjesec dana nakon što je IRB zajedničkoj firmi uplatio 3.000.000 KM, Dobrić je poklonio 50% udjela u vlasništvu preduzeća Igoru Dodiku.

Sudski vještak je vrijednost „Fruit-eka“ procijenio je na 5.714.112 KM, što znači da je Igor Dodik dobio na poklon akcije preduzeća vrijedne 2. 857.000 KM. Tako je poslije samo godinu dana od osnivačkog uloga u zajedničkoj firmi od svega 1.000 KM, Igor Dodik zahvaljujući kreditima IRB-a i Balkan-investment banke preko noći postao milioner, i to jako mlad već u 21-oj godini.

Iz ovoga je jasno da se radi o zloupotrebi položaja kojom je Milorad Dodik omogućio višemilionsku imovinsku korist članu najuže porodice. Zahvaljujući kreditu IRB-a i političkim uticajima svog oca Igor Dodik je dobio na poklon akcije preduzeća vrijedne skoro 3.000.000 maraka, što je ekvivalentno visini kredita koji je preduzeću “Fruit-eko” odobrila Investiciono-razvojna banka Republike Srpske koja je u tom trenutku bila pod direktnim uticajem Milorada Dodika. Nakon toga Balkan-investment banka propada i ide u likvidaciju.

Balkan-investemnt banka prije propasti i likvidacije odobrila je još niz pogodnosti, potpisala anekse Ugovora sa Mirkom Dobrićem i firmom “Fruit-eko”, retroaktivno produživši grejs-period za otplatu kredita, te smanjila kamatnu stopu. Ova banka je prije uvođenja prinudne uprave bila u većinskom vlasništvu tri litvanske kompanije koje je kontrolisao kontraverzni biznismen Vladimir Romanov, bivši vlasnik Fabrike glinice Birač.

Preko ove banke i of-šor kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, iz Republike Srpske je izneseno i misteriozno nestalo više stotina miliona maraka. Balkan-investment banku u ljeto 2013. godine sa 30.000.000 maraka dokapitalizovala je Vlada Republike Srpske, tako postala većinski vlasnik i preimenovala je u Banku Srpske.

Policija Republike Srpske je 2013. godine pokrenula istragu u Fabrici glinice Birač i Balkan-investemnt banci kako bi utvrdila ko je odgovoran za veliku štetu koju su Litvanci sa domaćim partnerima i političarima nanijeli Srpskoj, ali istraga nikada nije okončana niti je neko odgovarao za brojne zloupotrebe.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo