Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Bosna i Hercegovina dobija još jedan grad: Vlada FBiH dala saglasnost

Nemojte propustiti

Vlada FBiH je i prošli mjesec odobrila inicijativu da Općina Bosanska Krupa bude grad, čime se nastavlja ovaj “trend” iz ranijih godina.

Vlada Federacije BiH danas je razmatrala i prihvatila incijativu za izradu i donošenje Zakona o Gradu Konjic, koju je podnijela Općina Konjic. Usvajanje ovog zakona u Parlamentu FBiH značilo bi da Konjic postaje grad.

“U obrazloženju inicijative je navedeno da Općina Konjic ima bogato kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe, te da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i u posljednjih nekoliko godina iz ove općine na listu uvrstila više od 50 spomenika od izuzetne kulturne i historijske važnosti”, saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Istaknuto je da je utvrđeno da Općina Konjic ispunjava jedan od uslova da bude proglašena gradom – kao općina koja je od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a u skladu s članom 5. stav 4. Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

“Za izradu nacrta ovog zakona Vlada je odredila Federalno ministarstvo pravde”, stoji u saopćenju iz Vlade FBiH.

Podsjetimo, Vlada je i prošli mjesec odobrila inicijativu da Općina Bosanska Krupa bude grad, čime se nastavlja ovaj “trend” iz ranijih godina.

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Prijetio” je NATO zbog BiH, ali je pognuo glavu pred moćnicima u Madridu

"Milanović je spao na ono što je oduvijek mrzio – na poziciju komentatora”, komentira analitičar Žarko Puhovski. Prije sumita u...

Možda vas zanima i ovo