Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Bosna i Hercegovina dobija još jedan grad: Vlada FBiH dala saglasnost

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Vlada FBiH je i prošli mjesec odobrila inicijativu da Općina Bosanska Krupa bude grad, čime se nastavlja ovaj “trend” iz ranijih godina.

Vlada Federacije BiH danas je razmatrala i prihvatila incijativu za izradu i donošenje Zakona o Gradu Konjic, koju je podnijela Općina Konjic. Usvajanje ovog zakona u Parlamentu FBiH značilo bi da Konjic postaje grad.

“U obrazloženju inicijative je navedeno da Općina Konjic ima bogato kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe, te da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i u posljednjih nekoliko godina iz ove općine na listu uvrstila više od 50 spomenika od izuzetne kulturne i historijske važnosti”, saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Istaknuto je da je utvrđeno da Općina Konjic ispunjava jedan od uslova da bude proglašena gradom – kao općina koja je od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a u skladu s članom 5. stav 4. Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

“Za izradu nacrta ovog zakona Vlada je odredila Federalno ministarstvo pravde”, stoji u saopćenju iz Vlade FBiH.

Podsjetimo, Vlada je i prošli mjesec odobrila inicijativu da Općina Bosanska Krupa bude grad, čime se nastavlja ovaj “trend” iz ranijih godina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo