Utorak, 22 lipnja, 2021

Bosna je zemlja koja kupuje vozove koji ne voze

Nemojte propustiti

Neum – gradić na Jadranu kojem nakon ulaska Hrvatske u EU više nije do smijeha. Do prije kratkog vremena i nije toliko bilo bitno što Neum, koji se nalazi između Splita i Dubrovnika, pripada Bosni i Hercegovini. A sada?

Put za Neum (Foto: DW)
Put za Neum (Foto: DW)

List „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ je objavio opširan tekst Michala Martensa o Neumu koji počinje svojim pustolovinama na putu do Čapljine. Martens piše da mu je poznanik iz BiH koji dugo živi u Dizeldorfu rekao da iz Sarajeva za Neum može vozom Talgo. Nakon što su ovi navodi potvrđeni i na internet stranici Željeznica Federacije BiH, Martens se zaputio u Neum. Naravno prvo do Čapljine, vozom, a dalje autobusom ili taksijem. A umjesto Talga su ga dočekali stari vagoni, donacija švedske vlade.

„Bosna je država koja uprkos politici i funkcionerima i dalje postoji. Drugim riječima: Bosna je čudo“, piše Martens i put do Neuma nastavlja taksijem iz Čapljine.

„Na putu kroz brda, da mu ne bude dosatno, taksista me pita: ´Šta stranac želi u jednom i od Boga zaboravljenom gnijezdu kakvo je Neum´? On mi istovremeno i daje odgovor: ´Bosna je država brda i dolina okružena drugim državama. Međutim, ko malo bolje pogleda na karti, vidjeće da na jugu ima mali izlaz na more. Na sjeveru je Hrvatska. Na jugu također. Bosna na Jadran izlazi sa samo nekoliko kilometara´. „Ne morate poznavati bosansku istoriju da bi vam bilo jasno da za takvu granicu nije kriva topografija nego politika“, piše Martens i za njemačku publiku objašnjava istorijat Neuma.

„Ulaskom Hrvatske u EU bi Neum mogao postati tema o kojoj bi se dugo mogao voditi spor. Od 1. jula je BiH vanjska granica EU. Onaj ko odlazi u Dubrovnik ili se iz njega vraća, mora radi nekoliko kilometara napustiti evropski prostor. U Hrvatskoj godinama postoji ideja o izgradnji Pelješkog mosta. Međutim, projekat vrijedan više milijardi eura, prelazi hrvatske mogućnosti. Kada ljudi u Neumu kažu ´mi´ oni ne misle na Bosnu i Hercegovinu, koju i ne vole posebno, nego prvo na Dalmaciju, a onda na Hrvatsku. Skoro svi Hrvati u BiH imaju hrvatske pasoše. EU 1. jula u svoje člasntvo nije samo primila Hrvate, nego i bh. Hrvate“.

Martens dalje u tekstu navodi da se žene iz Neuma radije porađaju u Dubrovniku nego u Mostaru.

„Roditelji djeci kažu da je bolje da u pasošu piše da je mjesto rođenja Dubrovnik, a ne Mostar. Mostar zvuči muslimanski, balkanski. Dubrovnik je Evropa. Osim toga je put prema Mostaru lošiji u odnosu na onaj koji vodi do Dubrovnika. Direktor jednog hotela u Neumu priča da ruski i ukrajinski turisti koji žele ljetovati u Mostaru i koji su putovali preko aerodroma u Splitu i Dubrovniku od sada trebaju tranzitnu vizu. On navodi da postoji dogovor o letovima preko aerodroma u Mostaru, ali kada su predstavnici turističkih agencija vidjeli u kakvom je stanju put između Mostara i Neuma, odmah su se okrenuli“.

„Bosna je zemlja koja kupuje vozove koji ne voze. Bosna je u određenoj mjeri suprotnost od voza Talgo. Svi ga žele, a on nije tu. Bosnu skoro niko ne želi, ali ona je tu. Bosna je država koja ipak postoji. Sada i kao susjed EU“, piše Michael Martens u listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

(Deutsche Welle)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo