Srijeda, 18 svibnja, 2022

Bosni i Hercegovini izručen Nikola Koprivica sa Sokoca, optužen za strijeljanje više od 40 Bošnjaka

Autor:Fena

Nemojte propustiti

U ovom predmetu, podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

Nakon ostvarene komunikacije i saradnje Tužilaštva Bosne i Hercegovine s partnerskim institucijama Kanade, izvršeno je lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH Nikole Koprivice (1954), općina Sokolac, osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti.

Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Koprivica će biti doveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni Koprivica, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je s drugim osumnjičenima, kao lični i izravni izvršitelj ratnog zločina, učestvovao je u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

U ovom predmetu, podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se partnerskim instiucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency), na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Britanija odbila vize sportistkinjama iz Republike Srpske, drugima odobrili

Ostalim članovima reprezentacije BiH Nedžadu Husiću, Dinku Šegedinu, Petri Ždero i treneru Harisu Husiću vize su odobrene. Predsjednik Taekvondo saveza...

Možda vas zanima i ovo