Subota, 4 prosinca, 2021

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca i Konjević Polja u ponedjeljak neće krenuti u školu

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Iako u ponedjeljak u Republici Srpskoj počinje drugo polugodište, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši i Konjević Polja neće krenuti u školu.

“Naši zahtjevi ostaju isti. Da bi djeca pohađala školu tražimo od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da uvede bosanski jezik. To je minimum”, kazao je Feni jedan od roditelja iz Vrbanjaca Nedžad Smajlović.

Ističe da roditelji nisu odustali od ostalih zahtjeva, kao što je uvođenje pet nacionalnih predmeta, poboljšanje sanitarnih uvjeta te zapošljavanje tehničkog osoblja bošnjačke nacionalnosti, ali da su spremni da te probleme rješavaju dok djeca pohađaju školu.

Podsjetio je da su roditelji prije nekoliko dana uputili predsjedniku i premijerki Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović urgentan poziv na dijalog radi rješavanja njihovih problema.

U svom pozivu roditelji iz Vrbanjaca navode da već više od dvije godine traže ostvarivanje svojih prava te da nisu uspjeli pronaći rješenje za svoj problem, iako su imali obećanje prethodnog ministra prosvjete Antona Kasipovića i iako su obavili nekoliko razgovora s aktuelnim ministrom Goranom Mutabdžijom.

“Još nismo dobili nikakav odgovor, ali nadamo se da će pokazati dobru volju i izaći nam ususret”, naglasio je Smajlović.

U ovoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece i u skladu sa zakonskim propisima, roditelji traže da se u nastavu uvede bosanski jezik.

Djeca iz Konjević Polja također neće u ponedjeljak sjesti u školske klupe.

“Planiramo organizirati instruktivnu nastavu u Konjević Polju, a djeca će dolaziti u Sarajevo da polažu predmete. Ne pristajemo na trenutne uslove”, kazao je Feni jedan od roditelja Vehid Dedić.

Dodao je da roditelji još nisu dogovorili sve detalje s resornim ministarstvom, ali budući da nastava u Federaciji BiH počinje 27. januara, sljedeću sedmicu će posvetiti tom problemu.

“Ispred OHR-a ostajemo sve dok naša djeca ne krenu u školu”, zaključio je Dedić.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a njihovi roditelji zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje. Zbog hladnoće djeca su se nedavno vratila u Konjević Polje, a njihovi očevi su ostali pred zgradom OHR-a.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo