Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Bošnjački predstavnici u Brčkom jednoglasni: Tražimo ostavku Ante Domića!

Nemojte propustiti

anto-domic

Potpisana je zajednička izjava koja, u suštini, ponavlja ono sve što su zastupnici SDP-a izrekli na skupštinskoj sjednici. Zatražili smo ostavku Ante Domića, a ukoliko to ne učini bit će podnešena inicijativa za njegovu smjenu, kazao je Burić, šef zastupnika SDP-a u skupštini Brčko Distrikta

Na poziv šefa zastupničkog kluba SBB-a u skupštini Distrikta Enesa Pašalića, danas je održan sastanak svih bošnjačkih predstavnika u izvršnoj vlasti, te predstavnika kulturnih i humanitarnih institucija sa bošnjačkim predznakom koji egzistiraju u Brčkom, s ciljem da se odrede naspram odlaska gradonačelnika ovoga grada, Ante Domića, na doček ratnog zločinca Darija Kordića, javlja Anadolu Agency.

“Bilo je teško okupiti sve Bošnjake koji su duboko podijeljeni. Uspjeli smo održati sastanak i što je interesantno došli smo do zajedničkog stava. Očigledno da je postupak Ante Domića bio takve prirode da nam je pomogao da dođe do homogenizacije Bošnjaka”, kazao je Pašalić u izjavi za “otisak.ba”.

Dopredsjednik skupštine u Brčkom Adem Ribić iz S BiH je u svojoj izjavi kazao da je okupljanje Bošnjaka iz izvršne vlasti u Brčkom i značajnih Udruženja Bošnjaka u bh. Distriktu reakcija zbog odlaska brčanskog gradonačelnika na doček ratnom zločincu koji je odgovoran za ubistvo 116 civila u Ahmićima.

“To je povrijedilo osjećaje Bošnjaka na svim prostorima Bosne i Hercegovine, pa tako i u Brčkom. Mi smo zauzeli stav da zajednički zatražimo izvinjenje i ostavku gradonačelnika. Nadamo se da će gradonačelnik smoći snage i volje da ispoštuje volju jednog naroda. Ukoliko odbije podnijeti ostavku, onda ćemo pristupiti traženju glasanja o povjerenju prvom čovjeku u Distriktu Brčko. Mislim da do toga neće doći, jer ako izgubiš podršku jednog naroda, ako ima morala, onda treba podnijeti ostavku”, objašnjava Ribić.

Šef zastupnika SDP-a u skupštini Brčko Distrikta Suad Burić je u izjavi za isti portal kazao da su u korektnoj atmosferi razmijenjena mišljenja o Domićevom dočeku ratnog zločinca Darija Kordića.

“Potpisana je zajednička izjava koja, u suštini, ponavlja ono sve što su zastupnici SDP-a izrekli na skupštinskoj sjednici. Zatražili smo ostavku Ante Domića, a ukoliko to ne učini bit će podnešena inicijativa za njegovu smjenu”, kazao je Burić.

Dogradonačelnik u Brčkom Esed Kadrić (SDA) je ponovio da je jednoglasno usvojen zaključak da se od Ante Domića, na temelju svega što se izdogađalo, podnese ostavku.

“Predložio sam da na slijedećem sastanku u ovakvom sastavu razgovaramo i o uvredljivom postupku ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijaha Osmića na obilježavanju Dana vojske RS-a, kada je dozvolio da se intonira himna RS-a. Mi znamo da ta himna za Bošnjake predstavlja veliku uvredu, jednaku kao i što je učinio Domić. Vidjet ćemo da li će na tom sastanku pojedinci biti konzistentni u smislu osjećaja Bošnjaka, doći na taj sastanak i osuditi taj čin, te zatražiti Osmićevu ostavku”, kazao je Kadrić u izjavi za portal “otisak.ba”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo