Srijeda, 8 prosinca, 2021

Bošnjački učenici iz Vrbanjaca nisu krenuli na nastavu ni u drugom polugodištu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Bošnjački učenici iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši nisu danas, kada je počelo drugo polugodište, krenuli u školu, jer im, iako čine 52 posto đaka koji pohađaju tamošnju osnovnu školu, nije omogućeno da uče nacionalnu grupu predmeta.

Njihovi roditelji jutros su se ponovo mirno okupili ispred škole kako bi ukazali da već dvije godine traže za svoju djecu samo ono na šta po zakonima i Ustavu RS-a imaju pravo.

Jedan od roditelja Nijaz Duzan potvrdio je i danas u izjavi Feni da je ispred škole bio veliki broj roditelja, a bili su prisutni i pripadnici Lot tima EUFOR-a i predstavnici OSCE-a.

On je rekao da se učenički bojkot nastave nastavlja, jer roditelje niko nije ni kontaktirao kako bi se našlo rješenje za njihove zahtjeve.

-Niko nas nije kontaktirao, ni predstavnici vlasti, škole, niti resornog ministarstva – rekao je on i izrazio nezadovoljstvo što nemaju ni sagovornika kako bi se radilo na rješavanju ovog problema.

Ponovio je da oni neće ometati nastavu za drugu djecu, ali njihova, nažalost, ostaju kod kuće kao što je to bio slučaj i od početka ove školske godine.

U ovoj područnoj školi u Vrbanjcima ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 142-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

U RS-u je danas počela nastava u drugom polugodištu školske 2013/2014. godine.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo