Utorak, 30 svibnja, 2023

Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan nezavisnosti

Nemojte propustiti

Prije 21 godinu, građani BiH su se opredijelili za nezavisnost. Na referendumu koji je održan na prepopuruku Badinterove komisije, 1992 godine, 64 odsto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

zastava-bih

Referendum je sproveden 29. februara i 1. marta, i označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti i nezavisnosti države, ali nažalost i krvavi rat.

Upravo se čita:  Emela Burdžović: Na pješačkom prelazu ubiješ ljekara, mladost, osobu. Za neke ljude ne treba postojati nikakva prilika za rehabilitaciju, ma kako ovo brutalno zvučalo

Nekoliko godina poslije, prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegoveine, Alija Izetbegović kazao je: ” Prvi mart je bio naša sudbina i neumjesno je, pa i grešno, pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje”.

Ovaj dan se smatra među najznačajnijim praznicima u Bosni i Hercegovini, međutim se ne obilježava u svim dijelovima. Dan nezavisnosti je neradni dan na području Federacije BiH, dok je u Republici Srpskoj 1. mart radni dan.

Upravo se čita:  Uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine, krijumčario 12 Kineza

Svim našim čitateljima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, ponose se međunarodno priznatom i suverenom državom, ekipa Bh-index portala želi sretan Dan nezavisnosti.

(Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo