Utorak, 15 lipnja, 2021

Bosno: Iako inspekcija djeluje, ulični prodavači čestitki nastavljaju nelegalni rad

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Radiosarajevo)
Ilustracija (Foto: Radiosarajevo)

Kantonalni tržišno-turistički inspektori su radi suzbijanja obavljanja bespravnog prometa na području općina Stari Grad i Centar, između ostalog, sankcionirali i osobe koje vrše prodaju čestitki u humanitarne svrhe, kazala je za Agenciju Fena glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Vildana Bosno.

To je izjavila povodom nedavnog upozorenja Crvenog križa Kantona Sarajevo da na ulicama Sarajeva lažni akviziteri ponovo prodaju materijale uime ove institucije.

– Prodaja izvan registrovanih prostorija za promet predstavlja pojavu tzv. “crnog tržišta” i ona se suzbija kao nezakonita pojava, s obzirom na to da se radi o višestrukom prekršaju koji, između ostalog, uključuje povredu Zakona o javnom redu i miru KS-a, što je u nadležnosti MUPKS-a, komunalni prekršaj, odnosno neovlašteno zauzimanje javne površine i tržišni prekršaj, odnosno promet robom nepoznatog porijekla – pojasnila je Bosno.

Naglasila je da suzbijanje ovih pojava predstavlja jedan od prioritetnih zadataka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, odnosno tržišno-turističkih inspektora, koji u redovnim kontrolama, ali i zajedničkim akcijama s pripadnicima MUPKS-a, kao i po predstavkama građana vrše kontrole i poduzimaju mjere u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH.

Pojašnjava da Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove pristižu i službene zabilješke pripadnika MUPKS-a, koji evidentiraju i legitimišu osobe koje vrše nelegalni promet. Odmah po primitku policijskih zabilješki, kantonalni tržišno-turistički inspektori poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti, na način da protiv osoba zatečenih u prekršaju pokreću prekršajne postupke u nadležnom sudu.

Bosno naglašava da i pored stalnih inspekcijskih aktivnosti na suzbijanju bespravnog prometa na frekventnim lokacijama u Sarajevu, evidentno je da se stanje na terenu ne poboljšava, jer nelegalni trgovci odmah po odlasku inspektora ponovno nastavljaju rad.

– Kako bi se trajno riješio ovaj u širem smislu društveni i kulturološki problem potrebno je uključiti sve nadležne subjekte te donijeti novu zakonsku regulativu koja će efikasnije tretirati ovu problematiku – rekla je Bosno u razgovoru za Fenu.

Podsjetimo, da je Crveni križ Kantona Sarajevo protekle sedmice upozorio javnost da na ulicama Sarajeva lažni akviziteri ponovo prodaju materijale uime Crvenog križa.

Sekretarka Crvenog križa KS-a Enaida Višo tada je potvrdila za Agenciju Fena da su već nekoliko puta ovakve slučajeve prijavljivali MUP-u KS-a.

Glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić kazao je, nakon upozorenja Crvenog križa, da je MUPKS-a poslao upit Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da se očituju da li ovi prodavači imaju pravo prodavati ove materijale na ulicama ili ne.

U centru Sarajeva veće duže vrijeme prisutan je veliki broj mladih ljudi koji prodaju čestitke i ostale materijale s objašnjenjem da se novac prikuplja za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.

Duž glavne pješačke zone u Ferhadiji, mladi akviziteri su ljetos bili raspoređeni tako da gotovo niti jedan prolaznik nije mogao proći da da mu nisu bile ponuđene čestitke uime JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu ili, kako je to bilo u julu, doniranje novca u kartonske “kase” postavljene na ulici, o čemu je Fena tada pisala.

Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu Saudin Đurević je prodaju čestitki nazvao “modernim prosjačenjem i pljačkom građana”.

I Crveni križ Kantona Sarajevo upozorio je već nekoliko puta građane da se radi o lažnim akviziterima.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo