Petak, 24 ožujka, 2023

Bosnu i Hercegovinu od 2013. godine napustilo 600.000 građana

Nemojte propustiti

Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru.

Više od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju još nekompletni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Nažalost, broj građana koji su napustili Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu raste.

“Zaključno s 2021., naši volonteri evidentirali su odlazak 484.996 građana. Ovom broju treba dodati podatak da su u 2022. godini Posavski i Zapadnohercegovački kanton izgubili 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče”, kazala je za Avaz predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru.

“Procent mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak oko 80 posto. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta.

Imamo toliko tužnih gradova i, prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se iz BiH u posljednjih deset 600.000 građana iselilo iz BiH”, navela je Zukić.

Podaci se još prikupljaju i obrađuju, a radi to 60 volontera na terenu, tako da bi crna statistika, o kojoj, čini se, brinu samo Unija i mediji, mogla biti i crnja.

Pozitivni primjeri iz Sanskog Mosta, gdje kompanija GAT mladima osigurava plaću od 1.400 KM, Lukavca, općine koja je osigurala značajnu podršku upošljavanju mladih, ili Bratunca, gdje nedostaje vrtića, nažalost, nisu dovoljni da promijene ukupnu sliku.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo