Subota, 18 rujna, 2021

Boys: Poslije Srebrenice smo rekli nikada više, a šta je sa Sirijom?

Nemojte propustiti

Jedan od vodećih škotskih humanitaraca koji je bio na čelu ICMP-a (Međunarodna komisija za nestale osobe) za Zapadni Balkan do prošle godine i koji je dao nemjerljiv doprinos identifikaciji žrtava gencocida u Srebrenici Adam Boys pozvao je zapadne zemlje na intervenciju u Siriji, piše bh. novinska agencija Patria.

Boys je kazao da je izostala reakcija svijeta kada se u BiH vršio genocid u Srebrenici i da je tada rečeno „Nikada više“, a šta je danas sa Sirijom.

– Izračunali smo da je u Siriji nestalo 80.000 ljudi, ne samo da su ubijeni, već su zakopani u masovne grobnice, a fotografije načinjene iz zraka to su dokazale. Ipak, nema intervencije – kaže Boys.

Iako je svjestan da je situacija komplikovana, smatra da nije dovoljno samo reći „Ne“, već treba i djelovati.

On je podsjetio da je u BiH od 30.000 nestalih, pronađeno i identificirano 22.000. Od 8.372 žrtve genocida identificirano ih je 6.390.

Boys će u Edinburgu (Edinburgh) u petak 10. jula prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u okviru sedmice Sjećanja na Srebrenicu (Srebrenica Memorial) koju organizira Remembering Srebrenica od 5. do 12. jula.

Boys je upozorio i na dešavanja u Ukrajini gdje je već 2.000 ljudi nestalo, a posebno su ugroženi Tatari na Krimu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo