Srijeda, 23 lipnja, 2021

Bozkurt: BiH staviti kao prioritet u regiji, potreban i veći angažman EU lidera

Nemojte propustiti

Emine Bozkurt
Emine Bozkurt

Evroparlamentarka Emine Bozkurt, izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu iz frakcije socijaldemokrata, poziva bh. vlasti da stave unutrašnje razlike postrani i počnu reforme uz ocjenu da “zastoj ne pomaže nikome, niti bh. građanima, niti Evropskoj uniji “.

– Da bi se uspješno oživio proces evropskih integracija Bosnu i Hercegovinu moramo staviti kao prioritet u regiji. Također je potreban veći angažman EU lidera. I moramo naglasiti vlastima u BiH da očekujemo da vlasti na svim nivoima udruže svoje snage da bi se ubrzao ovaj proces i počelo poboljšavanje života građana što prije – kazala je Bozkurt.

Naglašava značaj implementacije presude “Sejdić- Finci” da bi se održali demokratski, slobodni i fer izbori u oktobru ove godine.

Bozkurt također naglašava da su ustavne reforme ključne za stvaranje jedne stabilne, efikasane i funkcionalne države.

– Građani postaju sve više nestrpljiviji zbog nedostatka ekonomskog razvoja i nedostatka perspektive u Bosni i Hercegovini. Zemlja je u zastoju, dok druge zemlje u regionu idu naprijed. U međuvremenu, građani su ti koji trpe, od nezaposlenosti, od korupcije i zato što ne mogu da koriste svoja građanska prava. Za Bosnu i Hercegovinu, kao jedinstvenu državu, vrata ka EU su širom otvorena. BiH sama treba da napravi prave korake prema ulasku – kaže evroparlamentarka Emine Bozkurt, izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu iz frakcije socijaldemokrata.

Europski parlament izglasao je danas u Strasbourgu velikom većinom glasova rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj traži ustavne i institucionalne promjene u toj zemlji kako bi postala funkcionalnijom i kako bi se osigurala ravnopravnost njezinih konstitutivnih naroda.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo