Subota, 4 veljače, 2023

Božo Kovačević: Ako se lideri Srba odluče za novi rat, biće suočeni s novim porazom

Autor:N1

Nemojte propustiti

Za sadašnju situaciju u BiH je optužio zapadne države.

Božo Kovačević, bivši hrvatski ambasador u Rusiji, u Novom Danu N1 televizije komentirao je nestabilnosti na Balkanu, proteste u Crnoj Gori, barikade i pucnjavu na Kosovu, te jučerašnju proslavu neustavnog dana bh. entiteta Republike Srpske. Tvrdi da jučerašnja proslava u Istočnom Sarajevu i općenita situacija u BiH trebaju zabrinjavati.

“Jučerašnja zbivanja daju razloga za ozbiljnu zabrinutost. Očito da ne postoji konsenzus među stalnim članicama Vijeća sigurnosti o tome kako dalje upravljati Bosnom i Hercegovinom. To vjerovatno znači da će se ubuduće Zapad (EU i SAD) morati organizirati i osposobiti da sam pokuša uticati na zbivanja u BiH”, kazao je.

“Buduća rješenja za BiH trebaju se tražiti u jednostranom nametanju zapadnih rješenja i postizanju toga da se strane u BiH usuglase s tim rješenjima. Ponašanje Milorada Dodika jasno daje do znanja da ne postoje preduslovi za prihvaćanje zapadnih rješenja”, dodao je Kovačević.

Za sadašnju situaciju u BiH je optužio zapadne države.

“Sadašnje stanje u BiH je posljedica izostanka odgovarajućeg koordiniranog angažmana Zapada. To je ponajprije iskoristila Rusija, a na svoj način i Turska. Ako se nastavi takav trend razvoja, doći će do produbljavanja krize, možda čak i do oružanih sukoba”, ističe bivši ambasador.

Tvrdi da je problem puno širi od područja BiH, s obzirom na to da su problemi prisutni i na Kosovu i u Crnoj Gori.

“Očito da je riječ o koordiniranom pokušaju destabilizacije onih država na čijem području Srbija i Rusija žele ostvariti veći uticaj. Sve se to moglo predvidjeti već ranije i sve se moglo prevenirati”, uvjeren je.

Kovačević smatra da Zapad mora prevenirati daljnje negativne trendove. Odluku o davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini percipira kao pozitivnu, ali naglašava da postoje brojne proturječnosti.

“Pozitivna je jer to podrazumijeva veći angažman EU. Sve je to izgledalo nevjerovatno idilično, no jučer se pokazalo da Dodik ne misli ozbiljno”, rekao je.

Postoji ruski uticaj u BiH

“Jučerašnja zbivanja u Istočnom Sarajevu ne treba gledati kao izolirani incident. To je jučer izgledalo kao provedba u djelo neke šire zamišljene strategije. Dačić je jučer učestvovao u toj paradi, a prije nekoliko dana je bio u Zagrebu. To je ponašanje koje ukazuje na proturječna stajališta u vanjskoj politici koja nije moguće pomiriti”, nastavlja Kovačević.

Osvrnuo se i na uticaj Rusije u BiH.

“Očito da taj uticaj postoji, možda ne kao direktno upravljanje, ali očito je riječ o tome da Vučić, a posebno Dodik, i dalje misle da bi Rusija mogla pobijediti u ratu u Ukrajini i da bi onda Srbija i Republika Srpska mogle profitirati na temelju posljedica takve pobjede”, naglasio je.

“Očekuju da bi uticaj Zapada na Balkanu mogao biti smanjen ako Rusija pobjedi u Ukrajini. To znači da bi ruski uticaj na Balkanu mogao biti povećan i da bi se mogle ostvariti neke od teritorijalnih aspiracija jer iza ideologije srpskoga svijeta ne stoji ništa drugo nego teritorijalne aspiracije, odnosno nepriznavanje postojećih međunarodno priznatih granica. Iz toga proističe glavna opasnost za mir u Evropi”, tvrdi Kovačević.

Putin se ne može pomiriti da je SSSR izgubio Hladni rat

Upozorio je da još uvijek postoji prijetnja od izbijanja sukoba na Balkanu.

“Mir je iluzoran, on ne postoji zbog rata u Ukrajini, ali eventualno jače svrstavanje Vučića i Dodika uz Putinovu politiku moglo bi prouzročiti daljnje sukobe na Balkanu”, kazao je.

Kovačević je siguran da bi se i Vučić mogao naći u problemima ako Rusija bude vidjela Dodika kao jačeg saveznika, a time i lidera u srpskom narodu. Dodaje da jučerašnje Dodikovo odlikovanje Putina predstavlja “vjerovatno i znak da Dodik očekuje da će Rusija još jače poduprijeti separatistička nastojanja njegove vlasti”.

“Putin se ne može pomiriti s činjenicom da je Sovjetski Savez izgubio Hladni rat. Isto tako zagovornici ideologije srpskog svijeta na Balkanu ne mogu se pomiriti s činjenicom da je Srbija započela i izgubila nekoliko ratova na Balkanu. Oni očekuju da se nedavna istorija nekim hokusom-pokusom može revidirati”, kaže Kovačević.

“Takve politike mogu izazvati velike probleme cijeloj regiji, ali duboko sam uvjeren, ne mogu donijeti dobro srpskom narodu koji će, ako se njegovi lideri odluče za pokretanje novog rata, opet biti suočeni s novim porazom i s daljnjom promjenom granica na štetu Republike Srbije”, upozorava Kovačević.

Na kraju je komentirao i situaciju na ratištu u Ukrajini.

“Napad na Ukrajinu nije doveo do očekivanih rezultata. Rusija je sad uključena u jednu utrku s vremenom. Ona panično traži alternativna tržišta za svoje energente. Ako prije vojnog i političkog sloma uspije uspješno kompenzirati nemogućnost svojih energenata na evropsko tržište, tada postoji mogućnost da se Rusija izvuče”, uvjeren je.

“To znači katastrofu za Ukrajinu, ali u dugoročnoj perspektivi, zbog daljnjeg angažmana Zapada, i poraz za Rusiju”, zaključio je.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo