Srijeda, 26 siječnja, 2022

Bračne avanture bh. sportskih zvijezda

Nemojte propustiti

Ako su u Zapadnoj Evropi i u SAD-u razvodi slavnih ličnosti iz sporta i, općenito, javnog života udarna medijska vijest, koja je vrlo često popraćena komentarima samih supružnika o uzrocima raskida braka, u BiH se tek rijetki odlučuju javno progovoriti o svom bračnom slomu.

Foto: Ilustracija

Prije nekoliko godina, u vrijeme dok je igrao u Španiji, razveo se i aktuelni selektor mlade košarkaške reprezentacije BiH Nenad Marković koji o tom burnom dijelu svoga života ne želi razgovarati.  Najveći bh. sportista svih vremena, košarkaški genije Mirza Delibašić iza sebe je također imao jedan neuspješan brak. U vrijeme dok je igrao u kraljevskom klubu Realu iz Madrida, Mirza je bio oženjen Beograđankom Brankom s kojom ima sina Darija. Mirzin suigrač iz Bosne, koja je 1979. postala košarkaškim prvakom Evrope.

Sabit Hadžić, bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH, također je preživio bračni brodolom: prije nekoliko godina razveo se od supruge Dijane s kojom je imao jedno dijete. Sličnu je sudbinu doživio I Markovićev suigrač itz reprezentacije BiH, Gordan Firić.

Jedan od najpoznatijih brakova sportaša iz BiH bio je onaj između tada najbolje rukometašice svijeta, Tuzlanke Svetlane Kitić i tadašnjeg nogometaša mostarskog Veleža, bivšeg selektora nogometne reprezentacije BiH Blaža Sliškovića. Njihov brak (koji je u to vrijeme predstavljao medijsku senzaciju) trajao je samo četiri mjeseca, a mnogo godina kasnije Svetlana Kitić pričala je kako je glavni razlog za prekid njihovog braka bila mladost i Sliškovićeva posesivnost.

“Oboje smo bili puni sebe, oboje smo bili mlade perspektivne zvijezde. On je htio da me zadrži u kući da rađam djecu i kuvam, a ja nisam bila, niti sam sada, taj tip žene. Kada sam odlučila da se raziđemo, pobjegla sam kroz prozor jer je pod u Blaževoj kući jako škripio. Niko nije znao da sam otišla, samo su ujutru vidjeli da me nema. Blaž je došao u Tuzlu da se pomirimo, ali ja sam bila, kao što sam i sada, veoma tvrdoglava. Vratila sam se u Beograd i to mojoj prvoj ljubavi, Draganu Dašiću, s kojim sam se zabavljala prije Blaža. Za Dragana sam se udala i rodila Nikolu koji danas ima devetnaest godina. Interesantno je da se i Blaž nakon razvoda također vratio svojoj bivšoj ljubavi”, kazala nam je Svetlana Kitić.

“Važno je da smo i danas, tridesetak godina kasnije, nas dvoje ostali divni prijatelji, da se često čujemo, pomažemo. Znala sam za svaku njegovu bolest i tragediju, on takođe kad sam ja u pitanju. Javio mi se odmah kad je čuo da su mi ubili supruga. Mojoj sestri koja je udata u Sarajevu pomogao je da ode u Australiju preko Zagreba. Blaž je bio i ostao divan, izvanredan čovjek o kojem sam ja sve ove godine govorila samo najbolje”, kategorično tvrdi nekadašnja rukometna zvijezda Svetlana Kitić.

Najbolji strijelac nogometne reprezentacije BiH u njezinoj historiji Elvir Bolić nakon pet godina braka, koji su supružnici proveli jednim dijelom u Madridu, kada je igrao za Rayo Vallecano, a drugim, većim dijelom u Istanbulu, razveo se od svoje prve supruge. Bolić nam kaže kako je sretan što se njihov brak okončao mirno i prijateljski. “Bili smo u braku pet godina, no shvatili smo oboje da jednostavno nismo jedno za drugo. To je bio jedini razlog za razlaz, nije nam išlo, nismo se slagali i odlučili smo da je najbolje da se raziđemo. Nismo se svađali, nismo se povlačili po sudu i zbog toga sam sretan. Najbolje za oboje je bilo da se razvedemo, nismo funkcionirali a srećom nismo ni imali djece, tako da nam je bilo lakše odlučiti se za taj korak”, objašnjava Elvir Bolić. On danas živi između Istanbula i Sarajeva sa svojom drugom suprugom Gondžom s kojom ima kćerkicu Elisu.

Bolićev dugogodišnji suigrač iz reprezentacije i istanbulskog Fenerbahcea Elvir Baljić također se, u Španiji, razveo od svoje prve supruge Sinem. “Razvod je bio prijateljski, no sve je to sada iza mene, imam novi život”, kazao nam je nakon razvoda Baljić, koji danas živi u Istabulu sa svojom drugom suprugom Didem sa kojom ima dvoje djece. Nogometaši su, čini se, vodeći sportaši kada su u pitanju razvodi. Bivši bh. reprezentativac Edin Mujčin se nakon nekoliko godina braka razveo od supruge Jelene, koja se sa djecom vratila u Slavonski Brod, dok je Mujčin ostao živjeti u Zagrebu.

Razveli su se također bivši bh. reprezentativci Sead Kapetanović, čija je bivša supruga kćerka nekadašnjeg nogometnog reprezentativca Jugoslavije i igrača Sarajeva Mirsada Fazlagića, te Ivica Grlić, nogometaš Duisburga, koji je razvodom okončao vezu sa suprugom Nijemicom. Bivši reprezentativac i nikada dokazani talenat bh. nogometa Alen Mešanović iza sebe također ima jedan propali brak. Sa suprugom iz prvog braka, koja je rodom iz Mostara, ima sina Hamzu, dok sa drugom ženom, Bišćankom Maidom, ima sina Tarika.

Prije nekoliko godina najbolja bh. košarkašica svih vremena Razija Mujanović podnijela je zahtjev za razvod braka od tadašnjeg supruga Mirsada Brčaninovića. Nakon skoro deset godina zajedničkog života, od kojih su posljednjih šest bili u braku, Razija je odlučila napustiti svog muža.

Mirsad Brčanović, koji je bio očito opterećen Razijinom slavom, htio je postati i njezin menadžer i blagajnik i savjetnik. Rasipničko trošenje novca koji je Razija zaradila bilo je za njega posve normalno. Nakon toga, u javnost su počele curiti informacije o njegovim ispadima, dok o onome što se događalo među njihova “četiri zida” Razija Mujanović ne želi pričati, nego sve to želi što prije zaboraviti.

U Barceloni je Mirsad Brčanović u poluvremenu ispred svlačionice napao Michele van Gorp, igračicu iz suparničkog Caseresa, jer je navodno bila gruba prema “njegovoj Razi” na utakmici, a nakon tog ispada, Mirsad je dobio izgon iz Španije. I u mađarskom je Sopronu napravio incident: udario je klupskog fizioterapeuta i pokušao pobjeći automobilom, ali uhvaćen je zajedno sa svojom suprugom Razijom prije nego što su prešli granicu. Nakon toga Mirsad je dobio izgon i iz Mađarske.

Vrhunac su, pak, bili njegovi žestoki obračuni u Tuzli, gdje je ratovao s vlasnikom kafea u prizemlju zgrade u kojoj su stanovali Mirsad i Razija. Tada su se mediji zainteresirali za sudbinu slavne košarkašice Razije Mujanović, koja je uskoro odlučila pobjeći od supruga i danas više uopće ne želi razgovarati o braku koji je definitivno ostavila iza sebe.

“Onog trenutka kada sam odlučila da promijenim svoj život, tada sam stavila tačku na sve što mi se dešavalo proteklih nekoliko godina. Nikada se nisam vraćalo na ono što je bilo, pa tako ni danas to ne želim. Po novinama se svašta pisalo, u tome je bilo i istine, no mnogo više laži. Neki novinari su tu moju tragediju iskoristili kako bi napravili dobru priču, njima je bilo važno samo to što je bilo aktuelno, nikada nisu vodili računa hoće li me zbog toga povrijediti. Na taj brak sam stavila tačku, sve što je bilo zaboravila sam. Čovjek uvijek u životu može krenuti ispočetka, pa tako i ja danas, sa 39 godina, krećem ponovo da napravim nešto od svog života. Bitna je samo volja i da se čovjek ne predaje nikada”, kazala nam je legendarna bh. košarkašica i jedna od najboljih svjetskih košarkašica svih vremena Razija Mujanović.

 

 

(Slobodna Bosna/Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo