Četvrtak, 25 travnja, 2024

Bračni par Samir i Aida se bavio lihvarstvom: Posuđivali novac pa tražili i kamatu

Preporučeno

Prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil „BMW 520D“, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja.

Općinski sud Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za bračni par Samira Omića (48) i Aidu Omić (42) iz Mionice kod Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici u sticaju počinili tri krivična djela lihvarstvo.

Postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić u periodu od aprila 2019. do januara 2023. godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi, pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 posto na mjesečnom nivou.

Upravo se čita:  Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata. Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali ugovore o zajmovima na velike novčane iznose, znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile. Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda policijski službenici SIPA-e su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjiečni, te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

Također, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil „BMW 520D“, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja.

Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA-e su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage.

Istraga u ovom predmetu će se nastaviti u narednom periodu, saopćeno je iz Kantonalog tužilaštva TK.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas