Srijeda, 4 listopada, 2023

Brak štiti od srčanog udara

Preporučeno

Rezultati istraživanja su pokazali da brak kod žena i muškaraca podjednako smanjuje opasnost od srčanog udara, te rizik od smrti izazvane srčanim udarom

brak3U istraživanju provedenom u Finskoj dokazano je da brak smanjuje rizik od smrti izazvane srčanim udarom.
Rezultati istraživanja su pokazali da brak kod žena i muškaraca podjednako smanjuje opasnost od srčanog udara, te rizik od smrti izazvane srčanim udarom.

Istraživanje je provedeno u četiri regije u Finskoj i u njemu su učestvovale osobe starije od 35 godina. Naučnici su, naime, istraživali povezanost između zdravlja i bračnog statusa.

Na kraju su došli do saznanja da kod udatih žena rizik od smrti srčanim udarom iznosi 20 posto, kod razvedenih 32 posto, a kod neudatih žena taj postotak je čak 43 posto.

Također, kod oženjenih muškaraca rizik od smrti srčanim udarom je 26 posto, kod razvedenih 42 posto, a kod neoženjenih nejvjerovatnih 51 posto.

Glavni istraživač dr. Aino Lammintausta sa Univerziteta Turku kazao je da je među srednjovječnim osobama brak vrlo važan za zdrav i ugodan život.

“Brak je za muškarce i žene u srednjoj dobi života neka vrsta zaštitnog faktora”, istakao je Lammintausta.

Naučnici tvrde da osobe u braku vode mnogo zdraviji i organiziraniji život, dok oni koji nisu u braku češće budu žrtva depresije. Naučno istraživanje o povezanosti braka i zdravlja je objavljeno u magazinu ”European Journal of Preventive Cardiology”.

(Anadolija)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo