Subota, 27 studenoga, 2021

Brane na rijeci Uvac kod Sjenice prijete istrebljenju zaštićene mladice

Nemojte propustiti

Opstanak rijetke vrste ribe mladice u rijeci Uvac, ujedno rijetkom prirodnom mrjestilište u Evropi, upitan je, jer nekoliko betonskih brana godinama sprečava ribe da u dijelu rijeke, iznad betonskih prepreka, dođu do dobrih mjesta za polaganje ikre.

Po riblji fond najkobnija je brana koja se nalazi 20-ak kilometara ispod izvora rijeke, visoka je preko četiri i po metra, a iznad nje je tok rijeke izuzetno pogodan za mrijest mladice, istovremeno i nedokučiv ribama.

Četrdesetšestogodišnji ribolovac Eko Suljević, koji je na Uvcu od dječačkih dana te dobro poznaje gotovo sve dijelove rijeke gdje se mladice prirodno mrijeste, zabrinut je da će ova riba izumrijeti, ukoliko se ribama ne omogući pristup uslovima koje im je u ovoj rijeci poklonila priroda.

“Mladice dođu do brane visoke preko četiri metra, ali se nužno zaustave u dubokom viru ispod brane, tu provedu po nekoliko nedjelja, bezuspješno pokušavajući da dođu do brojnih plićaka iznad brane, a koji su pogodni za mrijest. Pošto ne mogu preskočiti branu, svake godine 40-ak jedinki propusti mrijest, a tako nastaje ogromna šteta koja doprinosi nestajanju ove vrste ribe u Uvcu”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Suljević.

[wonderplugin_slider id=”984″]

On smatra da je problem lako riješiti izgradnjom nekoliko ribljih kaskada na brani kroz koje bi ribe lako prešle u gornji tok rijeke i produžile svoju vrstu. Kaže kako Uvac u gornjem toku, iznad brane, posjeduje idealne uzlove za mrijest mladice, plitak je, a u njega se ulova mnoštvo potoka, pa bi mrijest u tom dijelu bio izrazito uspješan.

Ribolovac Eko Suljević navodi kako neke zemlje, poput Slovenije, ulažu  mnogo novca kako bi vještačkim putem razmnožavali mladice, a u ovim vodama bi to bilo suvišno, samo je potrebno omogućiti prirodi da obavi svoj dio posla, pa bi mladice bilo u izobilju.

“Evropljani putuju i po više hiljada kilometara kako bi vidjeli mladice, putuju čak i u Mongoliju, šteta je što im mi to ne ponudimo ovdje jer imamo sve uslove, ali ne umijemo da ih iskoristimo”, nadovezuje se Suljević.

On zaključuje da je potrebno što hitnije načiniti ozbiljne korake za očuvanje mladice, kako ta vrsta ne bi slijedila primjer lipljena, vrste ribe koje je do 80-ih godina u ribolovnom području Sjenice bilo u izobilju, ali je nestala ljudskim nemarom. Smatra da bi to, osim očuvanja značajnog dijela prirode, rezultiralo ubrzanom razvoju turizma.

Mladica je najkrupnija riba iz porodice samonida, može da naraste preko metar i po i da dostigne težinu preko 50 kilograma. Zaštićena je svjetskim i evropskim konvencijama, prije svega Bernskom konvencijom i dijelovima Habitat direktive, a u Srbiji Zakonom o zaštiti i održivom korištenju ribljeg fonda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo