Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Brazil u suzama: Preminuo legendarni Pele, jedan od najvećih nogometaša u historiji

Preporučeno

Legendarni Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, preminuo je danas u 83. godini nakon dugogodišnje borbe sa velikom bolešću.

Pele je dugo bolovao od raka crijeva, a bolest je uzela maha i napala srce i bubrege. Čuveni Brazilac se pokušao izboriti, ali nije uspio pobijediti u životnoj utakmici.

Sa rakom crijeva se borio od septembra prošle godine. Krajem novembra mu se pogoršalo zdravlje, pa je primljen u bolnicu “Albert Ajnštajn” u Sao Paolu, a porodica je s njim dočekala i Božić.

Upravo se čita:  Sergej Barbarez je novi selektor nogometne reprezentacije BiH

Pele je trostruki osvajač Svjetskog prvenstva (1958., 1962. i 1970.) sa Brazilom za koji je odigrao 92 utakmice i postigao 77 godina. Sve do ove godine je bio neprikosnoveni strijelac “Karioka”, a onda je njegov rekord oborio Nejmar (Neymar). U klupskom fudbalu Pele je odigrao 636 utakmica za Santos i postigao je 618 golova. Skupio je i 64 nastupa za Njujork Kosmos za koji je dao 37 pogodaka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas