Utorak, 26 listopada, 2021

Brazilskom ministru 12 godina zatvora zbog korupcije

Nemojte propustiti

Bivši brazilski ministar finansija Antonio Palocci (56) osuđen je na 12 godina zatvora zbog korupcije i pranja novca. Palocci, koji je bio u pritvoru od prošle godine, osuđen je za podmićivanje i pranje novca kao dio velike korupcijske mreže u slučaju državne naftne kompanije Petrobras.

U aferi izvlačenja novaca iz Petrobrasa, poznatu kao “Car Wash”, optužen je i bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silve, u čijoj vladi je Palocci bio ministar.

Nagađa se kako bi presuda suca Sergia Mora mogla ubrzati istragu u operaciji “Car Wash” jer bi Palocci sada mogao “propjevati“ u zamjenu za manju kaznu.

Brazilski mediji pišu kako je sporazum o priznanju već postignut i očekuje se njegovo potpisivanje u septembru. Palocci je navodno ponudio dokaze o korupcijskoj mreži koja bi mogla naštetiti bivšem predsjedniku.

– Ministrova odgovornost je bila velika, pa prema tome i kazna mora biti velika – kazao je sudac Moro.

Deseci dužnosnika i političara uhapšeni su ili su pod istragom zbog sumnje da su preplaćivali ugovore s Petrobrasom, a dio novca koristili za mito. Lulada Silva je bio brazilski predsjednik u dva mandata, a čelo države napustio je 2011. godine.

Istraga je pokrenuta 2014, a iznijela je na vidjelo mehanizam sistemske prevare u poslovima koje su sklapale ta naftna kompanija u državnim rukama i 16 drugih firmi, uz proviziju 1 do 3 posto za svaki ugovor od čega se dio isplaćivao zastupnicima koalicije koji su na vlasti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo