Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Brčkalo: Dodik referendumom želi zaštiti svoju kožu

Nemojte propustiti

Ako posmatrate Dodika od početaka njegove političke karijere do danas, vidjet ćete da je on od socijaldemokrate, unitariste, koji je pozivao da Bosna i Hercegovina ima samo jednog predsjednika, otišao u totalnu radikalnu stranu, pa sada slušate njegove izjave o referendumu o otcjepljenju, referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH…, kaže u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria Miroslav Brčkalo, PDP-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– No, tako nešto nije ni čudo – upozorava Brčkalo, mladi političar koji je od predsjednika lokalnog PDP-a na Palama izrastao u najglasnijeg kritičara režima Milorada Dodika.

– Dodiku je jedino nacionalna priča ostala – on je uništio ekonomiju Republike Srpske, uništio je zdravstvo, uništio je fond PIO, u Republici Srpskoj je sve na koljenima… A, Dodik nema odgovara ni na jedno to životno pitanje – nama hoće da povećaju cijenu električne energije – i njemu je ostala još samo ova priča o referendumu, otcjepljenju, nezavisnosti. Nažalost, on na toj priči još uvijek uspijeva donekle plutati politički – kaže Brčkalo.

A, sama priča oko referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja već mjesecima potresa politički prostor Bosne i Hercegovine, objašnjava Brčkalo, nije nikakva briga Dodika za građane Republike Srpske, već spašavanje njegove gole kože.
Brčkalo podsjeća kako se Sud i Tužilaštvo BiH na bave samo zločinima, već i privrednim kriminalom, pa bi Dodik rado da tim dijelom pravosuđa u zemlji ovlada u cijelosti.

Opozicija je, kaže Brčkalo, Specijalnom tužilaštvu u RS u samo nekoliko godina podnijela sedam krivičnih prijava zbog pljačke kompanije Birač, Bobar banke, Robne kuće Boska, novina Fokus, Šuma RS, Hidrogradnje… No, zahvaljujući vlasti, Dodik još uvijek prijave uspijeva držati u ladicima.

Zbog toga je, podsjeća, Dodiku najteže i pao gubitak vlasti na državnom nivou. Imenovanjem Dragana Mektića za ministra sigurnosti BiH počeli su procesi koji bi Dodika mogli koštati skupo.

– Goran Zubac, bivši direktor SIPA-e je bio Dodikov čovjek. Sada treba da se postavi neko ko će smjeti da zarovi u kriminal koji su počinili kadrovi SNSD-a i njihovi partneri, i toga se Dodik boji. Zbog toga će pokušati na sve načine da uđe u vlast umjesto Saveza za promjene – kaže Brčkalo.

Na pitanje kako komentariše optužbe Dodika da je Savez za promjene izdao RS u Vijeću ministara BiH, Brčkalo kaže da Dodiku i njegovoj ekipi ipak nije mrska Bosni i Hercegovini kako to pričaju, uzme li se u obzir da je premijerka Željka Cvijanović sina zaposlila u Eletroprijenos BiH, sin Nikole Špirića radi u obavještajnim agencijama BiH, kćerka jednog drugog visokog funkcionera SNSD-a zaposlena je u Centralnoj banci BiH, piše Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo