Subota, 27 studenoga, 2021

Brčko: Eksplodirala mina nakon što je na nju naišao bager

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Timovi Centra za uklanjanje mina bili su danas na licu mjesta, ali se i dalje sa sigurnošču ne može utvrditi o kojoj eksplozivnoj napravi je riječ – nagaznoj protupješadiskoj rasprskavajućoj mini PMA 3 ili PMA 2, s obzirom da se radi o nepristupačnom terenu, koji se inače, prema mapiranju BH MAC-a vodi kao “sumnjiva zona”

U naselju Krepšić, u Brčko distriktu, jučer je eksplodirala minsko-eksplozivna naprava prilikom izvođenja građevinskih radova na probijanju lokalnog puta. Stradalih na sreću nije bilo, javlja Anadolu Agency (AA).

Timovi Centra za uklanjanje mina bili su danas na licu mjesta, ali se i dalje sa sigurnošću ne može utvrditi o kojoj eksplozivnoj napravi se radi – nagaznoj protupješadiskoj rasprskavajućoj mini PMA 3 ili PMA 2, s obzirom da se radi o nepristupačnom terenu, koji se inače, prema mapiranju BH MAC-a vodi kao “sumnjiva zona”, potvrđeno je za AA u Centru za uklanjanje mina u BiH.

Naime, usljed poplava rijeka Sava potopila je dio putne komunikacije Brčko – Vučilovac i učinila je neprohodnom. U nastojanju da ponovno osposobe putnu komunikaciju pokušano je čiščenje dionice bagerom, koji je u dijelu naselja Krepšić naletio na minu koja je tom prilikom eksplodirala.

S obzirom da se radi o zoni gdje se nalazi minsko polje koje je uslijed obilnih voda vjerovatno pomjereno stanovništvo je upozoreno da ne preduzima bilo kakve aktivnosti samostalno, bez stručnog nadzora timova za deminiranje.

Inače, pucanjem brane kod Vučilovca, potpljeno je veliko minsko polje kojem je pristup još uvijek nemoguć.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo