Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Brčko: Na crno radio 231 radnik

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Inspektori za rad u Brčkom tokom prošle godine pronašli su 231 lice koje je tokom kontrole radilo na crno, od kojih je 47 izbrisano sa evidencije nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje distrikta, potvrdila je glavni inspektor Azijada Ibrahimović.

Ona je navela da je Inspektorat izdao 114 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, te da je doneseno 36 prekršajnih naloga čije ukupne novčane kazne iznose 29.900 KM.

“Nakon naloženih mjera inspektora, radne ugovore zaključilo je 210 osoba koje su, istovremeno, prijavljene na penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje”, rekla je Ibrahimovićeva.

Prema njenim riječima, inspektori Inspekcije zaštite na radu su u istom periodu izvršili 88 redovnih, devet kontrola po inicijativi, 39 kontrola izvršenja upravnih mjera i 145 kontrola pregleda projektno-tehničke dokumentacije.

“Tom prilikom evidentirano je 96 povreda na radu. Doneseno je 40 rješenja od kojih se 39 odnosilo na otklanjanje nedostataka, a jedno na zabranu rada do izrade odgovarajućih programa, radova i mjera radi zaštite na radu. Izdata su i dva prekršajna naloga sa ukupnom kaznom od 1.700 KM”, kaže Ibrahimovićeva.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo