Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Brisel briše kosovski grb sa glasačkih listića?

Preporučeno

Brisel vrši pritisak na Prištinu da odustane od štampanja grba samoproglašenog Kosova na glasačkim listićima za novembarske izbore, pišu beogradske “Večernje novosti”.

List navodi da Brisel ulaže velike napore da se glasanje na Kosovu i Metohiji održi i da se zbog toga u kabinetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton razmišlja da EU prvi put u svojoj istoriji nadgleda jedne nacionalne izbore.

Upravo se čita:  Vozača Volva carinici pitali ima li šta prijaviti, on rekao da 'nema ništa': Nakon što su otvorili gepek imali su šta vidjeti!

Cijele protekle sedmice na Kosovu i Metohiji boravila je delegacija EU iz Odjeljenja za demokratsku podršku i izbore, koja je analizirala stanje na terenu i razgovarala sa svim relevantnim političkim subjektima.

“Od rezultata njihove misije zavisiće i definitivna odluka da li će EU nadgledati kosovske izbore. U tom slučaju, OEBS će biti zadužen za njihovu organizaciju, a mi isključivo za monitoring”, rečeno je “Novostima” u Kancelariji EU na Kosovu.

Upravo se čita:  Nova pravila u Srbiji: I vozačima iz BiH može biti oduzeto vozilo, provjerili smo zbog čega, kada i kako?

kosovoKonačan izgled glasačkih listića trebalo bi da bude utvrđen na sastanku predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija sa Eštonovom.

Beograd će insistirati da na listiću budu samo nazivi izbornih lista učesnika, bez ikakvih pečata i grbova.

U Centralnoj izbornoj komisiji samoproglašenog Kosova potvrđeno je da će izgled listića biti poznat tek sljedeće sedmice, nakon sastanka u Briselu.

Upravo se čita:  Evo kako izgleda dvorište para za koji se sumnja da je ubio djecu, pa sebe: Na vratima stoji upozorenje

Dačić je ranije rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da na izbornom materijalu budu obilježja samoproglašenog Kosova, jer to narušava statusnu neutralnost, poručivši da u tome Srbi na izborima neće učestvovati.

Savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić rekao je “Novostima” da opstrukcije Prištine u vezi sa listićima dolaze iz straha od jačeg institucionalnog organizovanja i učešća Srba u odlučivanju nakon izbora.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas