Srijeda, 8 prosinca, 2021

Brisel ozbiljno zabrinut: Eskalaciju političke krize u BiH vodi Dodikova separatistička retorika

Nemojte propustiti

U Briselu naglašavaju da sva retorika i koraci koji vode podjelama u BiH idu na štetu kako samog naroda, tako i evropskog puta BiH

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano rekao je na dnevnoj konferenciji za novinare da su ozbiljno zabrinuti zbog situacije u BiH te da EU i Sjedinjene Američke Države rade na pronalaženju rješenja za krizu u zemlji.

– Eskalacija političke krize u BiH, nakon separatističke retorike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavlja ozbiljnu zabrinutost te se separatistička retorika mora zaustaviti, poručili su iz Evropske komisije.

Stano je na redovnoj konferenciji za medije u Briselu naglasio da su predstavnici EU i SAD zajedno prošle nedjelje posjetili BiH, kako bi naglasili važnost iznalaženja rješenja za trenutnu krizu u toj zemlji.

On dodaje da se i predstavnici EU u BiH redovno sastaju sa lokalnim političkim liderima kako bi im prenijeli „jasne poruke” EU.

– Jasno kažemo da svaka retorika o podjelama mora da prestane. Sve jednostrane akcije koje ugrožavaju teritorijalni integritet BiH moraju da prestanu. Mora da se krene u dijalog među političkim liderima, što je jedini konstruktivni način da se riješi ova kriza, kaže Stano.

U Briselu naglašavaju da sva retorika i koraci koji vode podjelama u BiH idu na štetu kako samog naroda, tako i evropskog puta BiH, prenosi Anadolija.

– EU će ostati posvećena pružanju podrške političkim liderima u BiH u cilju rešavanja krize, istakao je Stano.

On naglašava očekivanje EU da će misija Altea nastaviti svoj mandat u BiH.

– Misija Altea ima važnu ulogu u održavanju stabilnosti i bezbednosti u BiH. Pratićemo najavljenu raspravu o misiji Altea u SB UN i mišljenja samo da bi mandat ove važne misije trebalo da bude produžen, što je potvrdio i Savet EU u oktobru, zaključio je Stano.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo