Utorak, 18 siječnja, 2022

Brisel ozbiljno zaprijetio najvišim zvaničnicima RS-a: Obustavite sve aktivnosti vraćanja nadležnosti

Nemojte propustiti

Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se definiše formiranje entitetske Agencije za lijekove. Zakon stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski uputio je pismo predsjednici RS-a Željki Cvijanović, predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću, premijeru RS Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji u kojem ih upozorava na posljedice uspostavljanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou RS.

Popowski navodi da će to dovesti do poremećaja na tržištu i uticat će na pacijente i zdravstvenu zaštitu, kao i privredu, uz podrivanje jedinstvenog ekonomskog prostora u zemlji.

On tvrdi da ustavni okvir BiH ne daje pravni osnov za jednostrano povlačenje entiteta iz uspostavljenih institucija BiH, niti zabranu primjene zakonodavstva BiH u entitetima, ističući da se entiteti i njihove jedinice moraju u potpunosti pridržavati odluka institucija BiH.

– Za farmaceutske proizvođače, zakon RS bi značio da moraju dobiti dvije različite dozvole za stavljanje u promet lijekova, a koje nisu međusobno priznate. To može izazvati kolaps lanca snabdijevanja lijekovima iz inostranstva. Da bi trgovale u RS i u cijeloj BiH kompanije će morati da budu pod kontrolom laboratorija i Agencije RS i Agencije na nivou BiH, koje mogu primjenjivati različite propise, ističe Popowski.

Dodao je da istek važenja odobrenja za stavljanje lijeka u promet može dovesti do srednjoročne i dugoročne nestašice lijekova i medicinskih sredstava u Srpskoj, a potencijalno i u cijeloj BiH.

– Pravo građana na jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima u cijeloj BiH bilo bi ozbiljno narušeno. Zdravstvene ustanove, koje su već iscrpljene u borbi sa pandemijom COVID-19, možda neće moći da pruže kvalitetne zdravstvene usluge pacijentima. Pored toga, postoji veliki rizik od nejednake zaštite pacijenata u pogledu efikasnosti, kvaliteta i bezbjednosti lijekova i medicinskih sredstava u RS i u cijeloj BiH, dodaje Popowski.

Sve to, naglašava, može biti još gore za pacijente koji se oslanjaju na inovativne ili biološke ili slične lijekove, zbog odsustva alternativa.

Podsjeća da je u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU utvrđeno da BiH, između ostalog, treba da pojednostavi i uskladi procedure registracije poslovanja i licenciranja između entiteta kako bi unaprijedila poslovno okruženje i stvorila jedinstven ekonomski prostor.

– Preporuke EU sa sastanaka zajedničkih tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH usmjerene su na osiguranje kvalitetne i dostupne javne zdravstvene zaštite za sve građane. Ako se implementira Zakon o lijekovima RS, BiH bi nazadovala u usklađivanju sa pravnim propisima EU i to bi dodatno odložilo put BiH ka članstvu u EU, ističe Popowski.

On, u interesu svih građana i privrednika u BiH, poziva zvaničnike Srpske da prestanu s uspostavljanjem Agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou RS.

– Apelujem da obustavite sve aktivnosti koje dovode do stupanja na snagu i primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS i osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS. Slični pokušaji podrivanja zakonodavstva i institucija BiH, posebno u suprotnosti sa obavezama BiH prema SSP-u, takođe će negativno uticati na proces integracije zemlje u EU, zaključuje Popowski u dopisu zvaničnicima RS.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se definiše formiranje entitetske Agencije za lijekove. Zakon stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić obrazložio je da je usvojeni zakon praktično prepisani zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lekove RS, prenosi BN.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo