Četvrtak, 21 listopada, 2021

Britanci dopuštaju umjetnu oplodnju sa genima tri osobe

Nemojte propustiti

Velika Britanija postat će prva zemlja koja će dopustiti in vitro oplodnju (IVF) koristeći DNK triju osoba. Vlada je podržala plan, a kasnije ove godine odredit će se i detaljna pravila postupka kojemu će se biti moguće podvrgnuti u roku dvije godine, javlja BBC.

Ilustracija
Ilustracija

Stručnjaci kažu da bi takva umjetna oplodnja uklonila defektnu mitohondrijsku DNK koja uzrokuje nasljedne bolesti poput teških bolesti srca, jetre, mozga, sljepoće ili mišićne distrofije.

Postupak je vrlo brzo proglašen kontroverznim jer se potomstvo temelji na genima oca i majke, ali i vrlo malog udjela gena ženskog donora koji će “ispraviti greške” na mitohondrijskoj DNK. Predviđa se da će se tom postupku podvrgnuti do 10 parova godišnje, prenosi Index.hr.

Dijete nastalo takvom oplodnjom sadržavalo bi više od 20 tisuća gena roditelja i samo 37 gena donorice. Postupak je namijenjen obiteljima s mitohondrijskim bolestima koja se prenose po majčinoj liniji i zahvaćaju jedno od 6500 djece na svijetu.
I dok je HFEA (Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju) zaključila da postoji “generalna potpora” ideji, da nema dokaza da bi naprednija verzija IVF-a bila nesigurna te da se radi o “tretmanu koji će spasiti živote” pojavili su se i glasni kritičari.

“Takvi su postupci nepotrebni i nesigurni… Katastrofalno je to što se odluka koja prelazi granicu i koja će dovesti do trgovine eugenički dizajniranom djecom prihvaća na temelju posve pristranih i nedovoljnih konzultacija”, rekao je dr. David King, direktor udruge Human Genetic Alert.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo