Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Britanci žele da izađu iz EU

Nemojte propustiti

Više od polovine Britanaca bi u slučaju da se referendum održi sutra glasalo da Britanije izađe iz EU, pokazalo je istraživanje lista Gardijan i agencije ICM.

britanija euJavnost u Britaniji je sve više euroskeptična, pa je 51 odsto ispitanika reklo da bi glasalo za izlazak Britanije iz EU, u odnosu na 40 odsto koji bi glasali suprotno.

Ovi rezultati pokazuju veliki preokret u odnosu na slična istraživanja koja su rađena početkom 2000. godine, kada je agencija ICM postavila slično pitanje. Tada je skoro 68 odsto Britanaca reklo da žele da Britanija ostane u Evropi, u odnosu na 19 posto, koliko je reklo suprotno.

Kada je riječ o tome koliko su ispitanici definitivni u svom stavu, oko 36 odsto definitivno želi da se London povuče iz EU, u odnosu na 22 odsto koji definitivno žele da Britanija ostane u EU. U poređenju sa tim, 18 odsto kaže da bi vjerovatno željeli da zemlja ostane u EU, dok 15 odsto kaže da bi najvjerovatnije glasali za izlazak iz evropskog bloka, prenosi Dnevni avaz.

Kako pokazuje istraživanje, ispitanici su dosta loše ocijenili i rad različitih institucija EU. Što se tiče političkih struja, 57 odsto pristalica torijevaca želi izlazak Britanije iz EU, u odnosu na 44 odsto laburista i 34 odsto liberal demokrata. Zanimljivo je da je samo 41 odsto pristalica konzervativaca definitivno opredjeljeno za izlazak Britanije iz EU.

Razlika također postoji u odnosu na starosnu granicu pa tako 49 odsto penzionera od 65 godina i više žestoke su pristalice izlaska iz EU, u odnosu na samo 16 odsto među omladinom od 18 do 24 godine. Zanimljivo je da postoji razlika i u stavovima u odnosu na pripadnost određenoj društvenoj klasi, pa tako 32 odsto ispitanika koji spadaju u visoku klasu definitivno žele izlazak Londona iz EU, u odnosu na 45 odsto među radničkom klasom.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Budite oprezni: Policija objavila detaljne upute kako prepoznati falsifikovane novčanice

Mjesta na kojima se najčešće upotrebljavaju falsificirane novčanice su: pijace, maloprodajni objekti i sl. U Bosni i Hercegovini proteklih dana...

Možda vas zanima i ovo