Subota, 25 rujna, 2021

Britanski i američki dobrovoljci u Siriji poručili: Borit ćemo se protiv Turaka, odbrana Afrina naša je dužnost

Nemojte propustiti

Britanci, Amerikanci i drugi strani dobrovoljci koji se u Siriji bore na strani kurdskih Narodnih jedinica obrane (YPG) najavili su da se priključuju borbi protiv turskih snaga.

U videoporuci, koju je objavio YPG, grupica međunarodnih dobrovoljaca najavila je da ide za Afrin, gdje je prije nekoliko dana počela ofenziva turske vojske i njihovih saveznika, arapskih pobunjenika iz Slobodne sirijske vojske (FSA) protiv YPG-a, nazvana “Operacija maslinova grančica”.

Jedan od njih je 24-godišnji Britanac, porijeklom iz Kine, Huang Lei iz Mančestera, bivši student međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Mančesteru, koji je još 2015. otišao u Siriju boriti se protiv “Islamske države”. Lei je u razgovoru za BBC rekao da su s njim još najmanje dva britanska državljana, koji su htjeli ostati anonimni.

Osim njih, Lei tvrdi da su u grupici od dvadesetak stranih boraca i državljani SAD, Francuske, Njemačke i Španije. ”Svi smo spremni otići i boriti se u Afrinu protiv invazijske snage Turske. Trenirali smo značajnu količinu vremena. Spremni smo i opskrbljeni od strane YPG-a za borbu protiv turskih terorista”, govori neidentificirani Amerikanac u videosnimku.

“Odbrana Afrina naša je dužnost”

– Borili smo se protiv ISIL-a u Siriji i odjednom smo čuli da Turska napada Afrin i bombardira grad. Želimo otići tamo i pomoći ljudima da odbrane grad i zaštite narod – dodaje američki borac. Kako javlja britanski Times, grupa se jučer uputila iz teritorija pod kontrolom YPG/SDF-a na istoku zemlje preko teritorija pod kontrolom sirijskog režima za Afrin, prenosi Index.hr.

Uključivanje stranih dobrovoljaca u borbu protiv turskih snaga predstavlja značajan preokret i dodatno komplikuje ionako zamršen i haotičan sukob. Veliki broj stranih dobrovoljaca otišao je boriti se protiv ISIL-a u Siriji, pri čemu ih je znatan broj i poginuo u borbi. Za neke, misija se sada očito mijenja i uključuje borbu protiv snaga NATO članice i njenih saveznika.

– Odbrana Afrina naša je dužnost, tvrdi Lei i dodaje: “za mene lično, dobrota i prijateljstvo koje je kurdski narod pokazao moja je motivacija da stanem protiv Turske.”

Hoće li se britanski borci moći vratiti u domovinu?

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u više je navrata upozoravalo svoje građane da se ne idu boriti se u inozemstvo, no kako primjećuje bliskoistočni analitičar s Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, Majkl Stivens (Michael Stephens), “njihove akcije su se ranije potpuno poklapale s ciljevima koalicija (protiv ISIL-a)”.

– Sada se ovi volonteri bore protiv suverene zemlje i NATO članice i to sa sobom povlači određene pravne probleme – dodaje Stivens.

Lei i sam prihvata da bi mogao snositi pravne posljedice ako se vrati u Veliku Britaniju.

– Zaista se nadam da se mogu vratiti, ali ne želim se vratiti i biti uhapšen. Ovdje sam da bih se borio protiv terorista. Ne želim se vratiti kući i postati terorist – zaključuje ovaj strani dobrovoljac.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo