Subota, 4 prosinca, 2021

Britanski parlament raspravljao o Bosni i Hercegovini: Nećemo dozvoliti podjelu BiH, niti da se zaboravi genocid u Srebrenici

Nemojte propustiti

U raspravi, u kojoj je učestvovalo 20 zastupnika, najčešća pitanja su bila šta će Velika Britanija uraditi kako bi spriječima podjelu BiH i stvaranje novog konflika “u dvorištu Evrope”.

U Predstavničkom domu Britanskog parlamenta danas je održana rasprava o situaciji u BiH, na kojoj se moglo čuti kako Velika Britanija daje punu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti BiH, te kako snažno podržava djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Na pitanja zastupnika odgovarao je pomoćnik ministrice vanjskih poslova James Cleverly, koji je u više navrata istakao kako Britanija, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima djeluje na sprečavanju bilo kakvog konflikta u BiH. Također je napomenuo da će Britanija učiniti sve kako bi spriječila podjelu BiH.

U svom uvodnom obraćanju Cleverly je podjetio zastupnike na trenutnu situaciju u BiH.

– Član Predsjedništva BiH iz RS-a MiloradOdik prijeti da će povući predstavnike RS-a iz državnih institucija. Ovakvu najavu vuisoki predstavnik Christian Schmidt je nazvao de facto secesijom. Ova njegova najava je neprihvatljiva. Radi se o opasnoj namjeri da se priča odvrati od neuspjeha u borbi protiv korupcije i stvaranja boljeg života za sve građane, kazao je Cleverly.

U raspravi, u kojoj je učestvovalo 20 zastupnika, najčešća pitanja su bila šta će Velika Britanija uraditi kako bi spriječima podjelu BiH i stvaranje novog konflika “u dvorištu Evrope”.

– Ne mogu vam sada konkretno odgovoriti kakve ćemo korake poduzeti. To će zavisiti i od zajedničke odluke naših partnera u NATO-u, s obzirom da će na sjednici ministara vanjskih poslova članica NATO-a ministrica vanjskih poslova (Liz Truss op. a.) na dnevni red staviti upravo stanje u BiH. Osim toga, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a postignut je značajan rezultat, tako što je trajanje misije EUFOR-a produženo za još godinu dana, istakao je Cleverly.

– Mi moramo odrediti jasnu “crvenu liniju” ispod koje nećemo ići i to treba jasno reći i političarima u BiH, ali i Rusiji. Također, trebamo utvrditi našu jasnu strategiju za pomoć BiH, kazao je između ostalog, zastupnik Tony Lloyd.

Cleverly je kazao kako britanija podržava rad visokog predstavnika.

– Mi ćemo nastaviti da lobiramo i podržavamo njegov rad. Visoki predstavnik će posjetiti Veliku Britaniju u decembru ove godine. Mi podržavamo njegov rad i podržaćemo da iskoristi svoje ovlasti ako situacija to bude zahtijevala, naglasio je Cleverly.

On je posebno napomenuo kako prekrajanja grabnica na Balkanu neće više biti i da je to završen proces.

U toku rasprave je spomenut i genocid u Srebrenici. Zastupnica Margaret Ferrier je istakla kako čak i djeca u pojedinim dijelovima BiH, tačnije u RS-u u školama uče kako se genocid u Srebrenici nije dogodio.

– Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da genocid u Srebrenici bude zaboravljan. Bilo koje negiranje genocicda, kao i Holokausta koji se dogodio u Drugom svjetskom ratu, je neprihvatljivo, naglasio je Cleverly.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo