Srijeda, 8 prosinca, 2021

Britanski premijer jasan: Turska u EU tek 3000. godine

Nemojte propustiti

Britanski premijer David Cameron rekao je danas da bi mogle da prođu decenije dok Turska ne postane članica Evropske unije, a sudeći po napretku koji trenutno ostvaruje, to bi moglo da se desi tek 3000. godine.

“Čak i tad bi Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i svaka druga članica EU, imalo pravo veta na ulazak Turske u Uniju” , rekao je Cameron i dodao je da su šanse da se Turska uskoro priključi EU gotovo nepostojeće. “ Oni su podnijeli zahtjev za članstvo 1987. godine. Ako se nastavi sadašnji tempo napretka, Turska će postati članica Unije tamo negdje oko 3000. godine”, istakao je britanski premijer.

Pitanje članstva Turske u EU je jedna od ključnih tema oko koje se lome koplja u debati oko toga da li Britanija treba da ostane u EU, o čemu će se građani te zemlje izjasniti na referendumu 23. juna.

Cameron, koji se zalaže za ostanak Britanije u EU, rekao je da pristalice izlaska dovode građane u zabludu tvrdeći da će Turska ući u blok.

“Oni praktično tvrde da glasate za izlazak iz EU jer nećemo moći da spriječimo da Turska postane članica Unije. To nije istina. Britanija i svaka druga članica imaju pravo da ulože veto na ulazak druge zemlje u EU”, naveo je premijer Britanije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo