Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Britanski soj korone stigao je u BiH – ovo su njegovi simptomi

Nemojte propustiti

Britanski soj virusa korona potvrđen je i u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je danas od strane Kriznog štaba FBiH. Naime, ova varijanta virusa prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji i prisutna je u više od 60 zemalja svijeta.

Nova varijanta (postoje još i južnoafrička, ali i brazilska) navodno je za 50 do 70 posto zaraznija od one koja trenutno cirkulira. Mutacije novog koronavirusa zabrinjavale su stručnjake od početka izbijanja pandemije.

Simptomi zaraznijeg, britanskog soja virusa korona nešto su drugačiji od ranije dominantne varijante, pokazuje studija britanskoga Nacionalnog statističkog ureda, koja je objavljena prošle sedmice.

Gubitak mirisa i okusa, “zaštitni znak” zaraze osnovnim sojem korone, nešto je rjeđi pri zarazi takozvanom B.1.1.7 varijantom.

Kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u toj su verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja.

U istraživanju su proučeni podaci nasumično izabranih 6000 ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus.

Mutacije, odnosno promjene u genetskom materijalu virusa, uobičajena su pojava.

Nekima od njih virus sam sebi šteti, ali druge mu mogu dati prednost kao što je slučaj u britanskoj varijanti koja se lakše širi.

Zasad nije ustanovljeno da je B 1.1.7 i smrtonosniji.

Također, naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država dali su svoj redosljed simptoma novog soja. Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu ovim redom:

– Groznica
– Kašalj i bolovi u mišićima
– Mučnina i povraćanje
– Dijareja

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo