Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Britanski suci ostaju bez svog zaštitnog znaka

Nemojte propustiti

Iako je većina sudaca oduševljena njegovim potezom, neki smatraju da se time gubi na poštovanju i da je “sudac bez perike kao liječnik bez stetoskopa”.

Tradicija engleskih sudaca i adokata stara stotinama godina obvezivala ih je da nose vlasulje od konjske dlake prilikom rada. Vjerojatno ste ovakve prizore vidjeli u filmovima i serijama.

Odnedavno su na snagu stupila nova pravila odijevanja na sudu koja će im olakšati život. Bilo je i vrijeme, zar ne?

Iako će suci koji se bave kaznenim pravom biti obavezni i dalje nositi ove bijele perike, ostali više neće biti obavezni nositi ih, a moći će nositi i jednostavniju odjeću umjesto njihovih crnih halja.

Promjenu je potaknuo vrhovni sudac Phelps koji želi modernizirati sudstvo u Engleskoj. On se pozvao na to da je 21. stoljeće i, kako se mijenja sve ostalo, onda može i sudstvo.

Iako je većina sudaca oduševljena njegovim potezom, neki smatraju da se time gubi na poštovanju i da je “sudac bez perike kao liječnik bez stetoskopa”. Ipak, većina mu je zahvalna, posebice s obzirom da stižu ljetne vrućine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo